Het tweeluik in de Alpen is afgesloten met een ritzege voor de Pool Rafal Majka (Tinkoff-Saxo). Op de klim naar Chamrousse moest hij Vincenzo Nibali (Astana) nog voor zich dulden, maar in Risoul waren de rollen omgedraaid.

Joaquim Rodriguez (Katusha) legde al vroeg in de etappe zijn intenties op tafel. De Spanjaard reed voluit tot een ontsnapping op touw was gezet en uiteindelijk splitste een groep van zeventien renners zich af van het peloton. Na zestien kilometer kozen Mikel Nieve, Geraint Thomas (beide Sky), Jesus Herrada (Movistar), aanjager en leider in het bergklassement Joaquim Rodriguez (Katusha), Rafal Majka, Nicolas Roche (beide Tinkoff), groenetruidrager Peter Sagan, Alessandro de Marchi (beide Cannondale), onze landgenoten Steven Kruijswijk (Belkin) en Albert Timmer (Giant), Christophe Riblon (AG2R), José Serpa (Lampre), Amaël Moinard (BMC), Cyril Gautier (Europcar), Nicolas Edet, Rein Taaramäe (beide Cofidis) en Simon Yates (Orica) het ruime sop.

De kopgroep reed een maximale voorsprong bij elkaar van 5’05”. Er was op de Col de Lauteret geen aanval te bespeuren en dus verstevigde Rodriguez met de tien verdiende punten op de top zijn leidende positie in de strijd om de bolletjestrui. Op de Col d’Izoard pakte de Spanjaard bovendien 25 punten én de premie Souvenir Henri-Desgrange, op de hoogste top van de Tour de France ter nagedachtenis aan de oprichter van de Tour. Met nog 75 kilometer voor de boeg begon NetApp zich zorgen te maken over de aanwezigheid van Thomas en Nieve in de kopgroep, want de twee Sky-renners vormden een bedreiging voor de top 10-klassering van Leopold König in het algemeen klassement. De Duitsers zetten de achtervolging in en daardoor bedroeg de voorsprong van de overgebleven elf leiders in de aanloop naar de slotklim nog maar 1’30”.

Ook AG2R La Mondiale bemoeide zich met de achtervolging en bracht het gat terug tot een minuut aan de voet van de klim naar Risoul. Intussen demarreerde De Marchi uit de kopgroep. Niet veel later werd de Italiaan voorbij gereden door Rafal Majka, die op negen kilometer voor de finish een solo op touw zette. Op vier kilometer voor de finish versnelde klassementsleider Nibali en hij kreeg de Fransman Peraud met zich mee. In die volgorde kwam het duo ook over de finish, 24 seconden achter de Pool Majka, die op 24-jarige leeftijd zijn eerste ritzege in de Tour de France pakte. De renner van Tinkoff-Saxo was eerder al zesde in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. Ook de youngsters Thibaut Pinot en Romain Bardet finishten in de top 5.

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 14: