Het ziet er steeds beter uit voor Vincenzo Nibali (Astana). De drager van de gele trui verstevigde nogmaals zijn leiding door in de eerste Alpenrit opnieuw toe te slaan en al zijn derde ritzege te boeken. ‘De Haai van Messina’ haalde op de slotklim naar Chamrousse aanvallers Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) en Leopold König (Team NetApp) bij om ze vervolgens voor de streep achter zich te laten. Laurens ten Dam reed een ijzersterke rit en kwam als 8e boven op de col van de buitencategorie.

In de tropische warmte streden de grote namen opnieuw om de dagzege. Negen vluchters probeerden uit hun greep te blijven, maar ook vandaag bleef een vroege ontsnapping zonder succes. Alessandro De Marchi (Cannondale) was op de voorlaatste klim weggereden bij zijn metgezellen en verzette zich toch nog hevig. Op 13,5 kilometer van het einde was ook zijn liedje uitgezongen, maar kreeg hij wel de prijs van de strijdlust als beloning voor zijn aanval.

Daarna was het woord aan de mannen van de tweede rij. De groep der favorieten was al flink uitgedund door het tempo van Team Movistar toen de Tsjech Leopold König (19e) de debatten opende en werd gevolgd door de Pool Rafal Majka (130e). Omdat zij geen gevaar voor de top van het klassement vormden, kwam er geen reactie van de toppers. Dat was voor Laurens ten Dam aanleiding om achter het duo aan te gaan. ‘Lau’ bleef echter korte tijd hangen, keek om, en zag toen dat er drie heren op komst waren. Met Vincenzo Nibali (1e), Alejandro Valverde (3e) en Thibaut Pinot (5e) waren dat ook zeker niet de minste namen. Het duurde niet lang voordat ze aan het wiel van Ten Dam waren, die gelukkig nog de kracht had om zijn karretje aan te haken.

Het Franse talent Pinot bleef een strak tempo rijden om de achterblijvers op grotere achterstand te zetten en leidde de achtervolging. Naar de mening van Vincenzo Nibali ging dit allemaal echter niet snel genoeg en hij besloot daarom maar eens te versnellen. De Italiaan ging op de trappers staan en toen werd nog maar eens zijn overmacht in deze Tour duidelijk. De andere drie bleken namelijk niet bij machte om hem bij te benen. Bovendien reed hij ook nog eens in één ruk naar de twee koplopers toe. En ook zij bleken uiteindelijk geen partij voor de imponerende kampioen van Italië die hard op weg is naar zijn eerste Tourzege.

In de top-3 heeft hij na deze eerste rit in de Alpen het gezelschap gekregen van Alejandro Valverde en Romain Bardet, de revelatie uit de formatie van AG2R-La Mondiale. Richie Porte, de nieuwe Team Sky-kopman en nummer twee uit het klassement, had een zeer slechte dag en gaf liefst 8’48” toe op Nibali. Daardoor is hij nu pas terug te vinden op een 16e plaats in de rangschikking. Bauke Mollema (13e op 2’09”) stak hem voorbij en staat nu zevende, ondanks het feit dat hij ook op deze col niet zijn topniveau wist te halen. Dat kon wel gezegd worden van adjudant Laurens ten Dam. De coureur van het Belkin Pro Cycling liet zich goed van voren zien en boekte vijf plaatsen winst in het algemeen klassement. De 33-jarige Ten Dam is nu de nummer twaalf in de strijd om het geel.

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 13: