Tour de France 2014 – Reactie Laurens ten Dam (22e) na etappe 10 Tour de France 2014 – Reactie Laurens ten Dam (22e) na etappe 10

Laurens ten Dam arriveerde gisteren als 22e aan de finish en schoof daarmee op naar de 19e plaats in het algemeen klassement. “Maar het was echt afzien”, aldus Ten Dam.

“Het was een heel zware dag. Dat wist ik van tevoren, maar het weer maakte het extra pittig. Het is niet normaal wat we aan water over ons heen hebben gekregen. Je raakt inmiddels gewend aan al die regen. Ik had me in ieder geval goed warm aankleed, aangezien je natuurlijk ook het risico loopt om ziek te worden. Er waren tal van valpartijen en daardoor moesten we dubbel geconcentreerd zijn tijdens het afdalen. Ik heb van de eerste tot de laatste kilometer afgezien”, zei de Nederlander van Team Belkin gisteren na de aankomst.

Ten Dam verrichte in de finale nog belangrijk werk voor Mollema. “Op de voorlaatste klim werd ik gelost, maar ik wist terug te rijden en kon Bauke vervolgens nog naar voren rijden voor de slotklim. Net voor een iets vlakker stuk moest ik er helaas af, ik heb toen de hele tijd mijn eigen tempo gereden. Ik hing ongeveer honderd meter achter de groep. In de laatste meters reden ze nog wel bij me weg, maar ik heb de schade weten te beperken. Helaas verliest Bauke ook wat tijd. Dat is jammer. We hadden het liefst net als vorig jaar weer vierde en vijfde gestaan, maar 2014 is 2013 niet. We hebben er alles aan gedaan om hier goed te zijn en we halen ons niveau, maar de concurrentie is ook goed.”