Tour de France 2014 – Favorieten Bolletjestrui (bergklassement) Tour de France 2014 – Favorieten Bolletjestrui (bergklassement)

Het Engelse Leeds maakt zich op voor Le Grand Départ van de 101e editie van de Tour de France. Over vier dagen begint het drie weken durende wielerspektakel. Cycling Story telt ook vol ongeduld af en blikt vooruit door middel van voorbeschouwingen. Deel 3: De favorieten voor de Bolletjestrui.

Gaat een topfavoriet of een aanvalslustige klimmer met de bolletjestrui aan de haal? Dat is altijd de vraag als het gaat om het bergklassement. In 2013 mocht het Colombiaanse lichtgewicht Nairo Quintana de trui aantrekken in Parijs, maar dit jaar schittert de nummer twee uit het eindklassement door afwezigheid. Wie wordt de opvolger van deze geboren klimmer?

Tour 2012 - Pierre Rolland wint etappe 11

De topfavoriet: Pierre Rolland
Met een fantastische vierde plaats in de Giro d’Italia is het seizoen voor de Fransman Pierre Rolland al geslaagd. Als thuisrijder worden er in zijn thuisland toch opnieuw mooie prestaties verwacht. De druk op een goed eindklassement is minder groot, want het wordt voor Rolland zeer moeilijk om opnieuw drie weken lang zijn topniveau te halen. Het is dan ook goed mogelijk dat de kopman van Team Europcar zich op een andere manier in de kijker gaat rijden. En wat valt er meer op dan de bolletjestrui? Vorig jaar zat die bijna de helft van de Tour om zijn schouders, maar wist hij het tricot niet te behouden tot Parijs. Komt de sterke klimmer nu verder dan plaats drie?

Schaduwfavoriet: Mathias Frank
Er zijn renners die bij voorbaat al enige focus leggen op het winnen van het bergklassement. De Zwitser Mathias Frank is er daar één van. Ondanks aardige prestaties werd hij door het BMC Racing Team altijd buiten de Tourselectie gelaten en dus maakt hij nu pas op 27-jarige leeftijd zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Een plek in de top-20 van het eindklassement lijkt voor hem zeker haalbaar. Mocht dat echter mislopen, dan kan hij altijd nog van de bolletjestrui een doel maken. Wildcardploeg IAM Cycling moet zich op het hoogste podium namelijk tonen aan het grote publiek. Dat hij sterk bergop is, bewees hij wel met een tweede plaats in het eindklassement van de voorbije Ronde van Zwitserland.

Grote kanshebber: Alberto Contador
Zoals gezegd is het ook niet ondenkbaar dat één van de topfavorieten voor de eindzege met de bolletjestrui aan de haal gaat. In dat geval zou hij wel eens naar Alberto Contador kunnen gaan. De kopman van Tinkoff-Saxo gaf in de voorbereiding de beste indruk en lijkt momenteel een grotere kanshebber dan titelverdediger Chris Froome. Met zijn hoge noteringen in de etappes met een aankomst bergop kan hij wel eens heel ver komen in de strijd om de bolletjestrui. Meer dan een leuk extraatje zal dit echter niet zijn voor iemand die La Grande Boucle al tweemaal op zijn palmares heeft staan.

Outsider: Janier Acevedo
Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Carlos Betancur, Fabio Duarte, Julian Arredondo. Colombia beschikt zonder twijfel over een gouden generatie wielrenners. Met hun geboren klimtalent zorgen deze pocketklimmers altijd voor spektakel in het gebergte. Met zijn 28 jaar is Janier Acevedo van een andere lichting, maar ook de coureur van Garmin-Sharp vliegt de bergen op. Zo haalde Acevedo top-10 klasseringen in de Tour of California en Ronde van Zwitserland en lijkt hij klaar voor zijn vuurdoop in de Ronde van Frankrijk. Hoewel hij grotendeels kopman Andrew Talansky moet ondersteunen, zal hij ongetwijfeld af en toe voor eigen succes mogen gaan in het hooggebergte. Wordt hij een verrassing in de komende Ronde van Frankrijk?

Tour de France 2014 – De favorieten voor de bolletjestrui volgens Cycling Story:
***** Rolland
**** Contador, Frank
*** Froome, Nibali, Valverde
** Acevedo, König, Pinot, Voeckler,
* Atapuma, Gautier, Jeannesson, Riblon, Trofimov

Joker: Sylvain Chavanel

Cycling Story Koersspel

Schrijf je voor de start van de Tour de France in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de Grand Départ in het Engelse Yorkshire als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. En uiteraard ligt er voor de winnaar van het Koersspel weer een mooie prijs klaar.