In Ootmarsum kroonde Sebastian Langeveld zich gisteren tot nationaal kampioen, maar niet alleen in Nederland werd er gekoerst om deze felbegeerde titel; heel Europa stond gisteren namelijk in het teken van de nationale truitjes die je een heel jaar lang mag dragen! Cycling Story peilde de reacties van een aantal winnaars en zette deze onder elkaar.

België
Jens Debusschere veroverde gisteren bij onze Zuiderburen de nationale titel. De 25-jarige renner van Lotto Belisol werd in de sprint gegangmaakt door Jürgen Roelandts en klopte Roy Jans en Tom Boonen. Debusschere was overgelukkig met de driekleur.

Debusschere: “Binnen Lotto Belisol mogen jongens als ik hun kansen grijpen bij bepaalde gelegenheden. Hier kunnen we ons verder ontwikkelen. Ik droom ervan ooit Parijs-Roubaix te winnen, maar deze titel is al een eerste droom die uitkomt. Met de Belgische driekleur rondrijden maakt je herkenbaar, dat brengt ongetwijfeld ook extra druk met zich mee. Via de Ronde van Wallonië zal ik me nu voorbereiden op de Vuelta.”

Duitsland
Ook in Duitsland ging de zege naar een renner van Lotto Belisol. André Greipel volgde namelijk zichzelf op als Duits kampioen. ‘De Gorilla’ was de snelste in een groepssprint van rond de vijftig man. Hij klopte John Degenkolb en Phil Bauhaus.

Greipel: “Vandaag reed ik voor één dag in de rode Lotto Belisol-trui. Uiteraard hoopte ik de Duitse kampioenentrui opnieuw te mogen aantrekken. Ik ben gelukkig en trots die nog een jaar langer te mogen dragen. Nu volgen er nog twee dagen bij de familie en dinsdag vertrek ik dan met de ploeg richting Tour.”

Luxemburg
Fränk Schleck heeft met zijn Luxemburgse titel bewezen weer helemaal terug te zijn in het peloton. De wedstrijd werd gedomineerd door Trek Factory Racing, dat naast winnaar Fränk ook nog zijn broer Andy (3de), Bob Jungels (4de) en Laurent Didier (5de) in de top 5 zag finishen.

Terwijl Andy Fränks rugnummer opspeldt, bespreekt Nederlands kampioen bij de beloften Ronan van Zandvliet de tactiek met zijn teammaat. De andere Nederlands kampioen Lars Boom kijkt toe.

F. Schleck: “Na alles wat er gebeurd is afgelopen jaar en mijn terugkeer in de World Tour, is dit echt fantastisch! Ik ben nooit gestopt met trainen, want mijn familie is altijd mijn motivatie geweest. Het is geweldig om weer kampioen te zijn, echt een grote eer. Ook voor Trek is het goed dat de trui in de ploeg blijft. Laurent, Bob en Andy hebben erg hard gewerkt vandaag en we verdienen het om de trui mee naar huis te nemen.”

Oostenrijk
Zonder de hulp van een ploeggenoot heeft Riccardo Zoidl (Trek Factory Racing) zich zondag verzekerd van zijn tweede nationale kampioenschap op een rij. De Oostenrijker leverde een fantastische inspanning tijdens de wedstrijd door ruim 70 kilometer solo achter de vroege vluchters aan te jagen. Zijn inspanningen werden beloond en Zoidl won de koers uiteindelijk zelfs met ruim een minuut voorsprong!

Zoidl: “Ik ben heel blij dat ik opnieuw nationaal kampioen ben geworden! Het betekent veel voor mij en voor de ploeg.”

Portugal
In Portugal maakte Nelson Oliveira (Lampre-Merida) zijn succesvolle week compleet door na het Portugees kampioenschap tijdrijden ook de wegwedstrijd te winnen, Sousa en Machado op de tweede en derde plek achterlatend.

Bekijk hier het overzicht met álle kampioenen.

© Tim van Hengel