Tour de France 2014 – Vooruitblik en livestreams Tour de France 2014 – Vooruitblik en livestreams

De Tour de France 2014 belooft spannender te worden dan ooit en de favorieten voor de ritzeges en de eindzege hebben zich dit seizoen al meermaals laten gelden. Voor het eerst sinds 2007 keert de Tour terug naar Engeland voor de Grand Départ in de Yorkshire-streek. Daarna reist het circus via Noord-Frankrijk, de Vogezen, de Alpen en de Pyreneeën naar de finish in Parijs.

Aan de vooravond van de Tour de France blikt Cycling Story vooruit. We laten ons licht schijnen over het parcours, de etappes en de belangrijkste renners en we hebben de tv-uitzendingen en enkele livestreams op een rijtje voor je gezet, zodat je niks hoeft te missen van de 101e editie van de tweede grote ronde van 2014!
Ga snel naar: belangrijkste renners, etappes, tv-uitzendingen en livestreams.

letour.fr
Later meer.

Cycling Story Koersspel
Schrijf je voor de start van de Tour de France in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de Grand Départ in het Engelse Yorkshire als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. En uiteraard ligt er voor de winnaar van het Koersspel weer een mooie prijs klaar.

Parcours
De renners krijgen in de Tour de France 2014 maar liefst 25 cols en côtes van de 2e, 1e en buitencategorie voor de kiezen. Eén hiervan ligt in Yorkshire, Engeland, elf in de Vogezen, vijf in de Alpen en acht in de Pyreneeën. De 101e editie van de Tour start op zaterdag 5 juli om 13.00 uur in Leeds en eindigt op zondag 27 juli op de Champs-Élysées in Parijs.

Etappe 1, zaterdag 5 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 1

Leeds – Harrogate, 190,5 km | Voor de twintigste keer in de geschiedenis van de Tour de France vindt Le Grand Départ buiten de Franse landsgrenzen plaats. De Britten krijgen voor de tweede maal de eer om de start van ’s werelds grootste wielerevenement te organiseren. Na hoofdstad Londen (2007) is het nu de beurt aan Leeds. Net als vorig jaar wordt hier geen proloog verreden, maar heeft men gekozen voor een rit in lijn. De sprinters mogen andermaal dromen van de gele trui, want ondanks drie klimmetjes is de kans op een massasprint zeer groot. In Engeland hoopt men dat hun wielerheld Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) kan zegevieren in de geboorteplaats van zijn moeder. Of weet zijn grote concurrent Marcel Kittel (Giant-Shimano) het huzarenstukje van 2013 te herhalen?

Etappe 2, zondag 6 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 2

York – Sheffield, 201 km | Zelden zal de tweede rit in de Tour de France zo zwaar geweest zijn, als in de komende editie. Met negen beklimmingen en 3400 hoogtemeters wordt deze etappe al vergeleken met Luik-Bastenaken-Luik. In de laatste zestig kilometer krijgen de renners liefst zes hellingen (2e t/m 4e cat.) voorgeschoteld. De scherprechter wordt waarschijnlijk Jenkin Road (800 meter à 10,8%), waarvan de top op vijf kilometer van de finish in Sheffield ligt. De klassementsmannen zullen scherp moeten zijn al is het voor de ritzege opletten op klassiekerspecialisten als Philippe Gilbert (BMC Racing Team) en Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), de winnaar van de laatste Luik-Bastenaken-Luik.

Etappe 3, maandag 7 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 3

Cambridge – Londen, 155 km | Het bezoek aan Engeland wordt afgesloten met een rit over 155 kilometer van universiteitsstad Cambridge naar hoofdstad Londen, het decor van een onvergetelijke Tourstart in 2007. Door de successen van Mark Cavendish, Bradley Wiggins en Chris Froome heeft de sport nog meer aan populariteit gewonnen en zullen ontelbare wielerfans opnieuw langs de kant staan om hun matadoren toe te juichen. De vlakke etappe eindigt op The Mall, de plek waar in 2012 ook de aankomstlijn van de olympische wegrit lag. Niet de Britse topfavoriet Mark Cavendish, maar de Kazach Alexandre Vinokourov pakte destijds het goud. Cavendish zint voor eigen volk op revanche en kan bij Buckingham Palace een koninklijke sprint met de Duitsers Marcel Kittel en André Greipel verwachten.

Etappe 4, dinsdag 8 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 4

Le Touquet-Paris-Plage – Lille Métropole, 163,5 km | Op dag vier trekt de volledige karavaan Frankrijk binnen. Het startschot klinkt in de prachtige kustplaats Le Tourquet-Paris-Plage, waarna men koers zet richting Lille, de stad waar Chris Boardman de proloog over 7,2 kilometer won met het indrukwekkende gemiddelde van 55,152 kilometer per uur. Nog altijd een record. Lille fungeerde in 1982 als finishplaats van een rit in lijn en toen mocht onze landgenoot Jan Raas het zegegebaar maken. Het ligt nu niet in de lijn der verwachting dat zijn opvolger ook solo over de meet komt. Daar zullen de sprintersploegen wel voor zorgen.

Etappe 5, woensdag 9 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 5

Ieper – Arenberg Porte du Hainaut, 155,5 km | De wielerliefhebbers zullen woensdag 9 juli al duidelijk hebben omcirkeld in hun agenda. De vijfde rit kent een bijzonder karakter en zorgt gegarandeerd voor spektakel. De Tourorganisatie heeft namelijk een rit over het parcours van Parijs-Roubaix uitgetekend en dus zal de schrik groot zijn bij de favorieten voor de eindzege. De Tour kan hier namelijk niet gewonnen, maar wel verloren worden. Specialisten als Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling Team) en Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step), winnaar van Parijs-Roubaix 2014, kunnen echter niet wachten om in de laatste zeventig kilometer over de negen stroken en het totaal van 15,4 kilometer aan stenen te denderen. Wie pakt de dagzege en wie wordt de grote verliezer van de dag?

Etappe 6, donderdag 10 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 6

Arras – Reims, 194 km | Van de ‘Hel van het Noorden’ gaat het naar de Champagnestreek. Naar Reims om specifiek te zijn. Een aankomstplaats met een traditie van massasprints. Topsprinters als Djamolidine Abduzhaparov (1991), Robbie McEwen (2002) en Alessandro Petacchi (2010) duwden hun wiel hier in het verleden als eerste over de meet. Welke rappe man mag in 2014 een goede fles champagne ontkurken?

Etappe 7, vrijdag 11 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 7

Épernay – Nancy, 234,5 km | Met zijn 233 kilometer is dit de op één na langste beproeving in deze Ronde van Frankrijk. Omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon, staat men extra stil bij deze gruwelijke oorlog. Na een start in Ieper (etappe 5) doet men vandaag onder andere Verdun en Douamont aan. Plekken waar van 1914 tot en met 1918 hard is gevochten en veel mensen het leven hebben gelaten. Ook finishplaats Nancy lag in die periode veelvuldig onder vuur. Een eeuw later hoopt Nancy nu de schoonheid aan de wereld te tonen. Wie wordt de winnaar van deze sportieve strijd? Door tweede hellingen van de vierde categorie in de slotfase houden wij veel rekening met Peter Sagan (Cannondale) en John Degenkolb (Giant-Shimano) en Alexander Kristoff (Katusha).

Etappe 8, zaterdag 12 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 8

Tomblaine – Gérardmer La Mauselaine, 161 km | De tweede week gaat van start met de eerste van drie zeer interessante etappes door de Vogezen. De achtste etappe is de gemakkelijkste van het drieluik. Na 130 vlakke kilometers volgen met de Col de la Croix des Moinats (7,6 km à 6%) en de Col de Grosse Pierre (3 km à 7,5%) twee beklimmingen van de tweede categorie om te eindigen op La Mauselaine. De steile muur van 1,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3 procent ligt vlak buiten Gérardmer. Bij het horen van die naam denken de trouwe Nederlandse wielerfans gelijk terug aan de Tour van 2005 en de door Pieter Weening etappe, na een letterlijke millimetersprint met Andreas Klöden. Niemand kon toen vermoeden dat onze landgenoten vervolgens acht jaar geen etappe meer zouden winnen. Wellicht kan de explosieve debutant Tom-Jelte Slagter een einde maken aan het lange wachten. Al is de aankomst ook op het lijf geschreven van Philippe Gilbert, Joaquim Rodriguez en Alberto Contador.

Etappe 9, zondag 13 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 9

Gérardmer – Mulhouse, 170 km | Voor de aanvallers met klimmersbenen is dit een mooie kans om een gooi te doen naar de dagzege. De laatste van zes cols ligt op 43 kilometer van de finish en dus zullen ze in deze bergrit de nodige ruimte krijgen van de favorieten. Dat gebeurde ook in 2005 toen Michael Rasmussen in een gelijkaardige etappe een solo van ruim 160 kilometer voltooide. Al kijken we met de wetenschap van nu anders tegen deze prestatie aan. Onze ogen zijn nu op het heden gericht en dus kijken we naar de favorieten van vandaag. Mogelijke kanshebbers zijn Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step), Thomas Voeckler (Team Europcar) en Arthur Vichot (FDJ.fr).

Etappe 10, maandag 14 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 10

Mulhouse – La Planche des Belles Filles, 161,5 km | Waar de mannen voor het klassement zich gisteren niet hoefden te tonen, is er vandaag geen mogelijkheid om zich te verstoppen. Met vier beklimmingen van de eerste categorie is dit een serieuze test voor de favorieten. Helemaal omdat de streep getrokken is op de top van La Planche des Belles Filles (5,8 km à 8,5%), een aankomst die we nog goed kennen uit de Tour de France van 2012. Destijds maakte Chris Froome veel indruk door alles en iedereen het nakijken te geven. De titelverdediger van Sky Procycling zal dat graag opnieuw doen, al kan hij rekenen op de sterke concurrentie van Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), die in de voorbereiding nog de betere was in het Critérium du Dauphiné. Tonen zij zich direct veel beter dan de rest of kan Vincenzo Nibali (Astana) zich mengen in de strijd? En wat kunnen de Fransen op hun nationale feestdag?

Rustdag, dinsdag 15 juli

Besançon

Etappe 11, woensdag 16 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 11

Besançon – Oyonnax, 187,5 km | Dit is zo een typische rit die zowel geschikt is voor een massasprint als een succesvolle vlucht. De avonturiers zullen het uiteraard gaan proberen, maar na tien etappes en de rustdag van gisteren zijn de knechten vermoedelijk nog fris genoeg om de gehele dag op de kopgroep te jagen. Met vier heuvels in de laatste vijftig kilometer zien de sprinters met inhoud zeker mogelijkheden. Krijgen we in Oyonnax een fraai duel tussen Peter Sagan, John Degenkolb, Alexander Kristoff en Michael Matthews, die ook al een fraaie overwinning boekte in de voorbije Giro d’Italia?

Etappe 12, donderdag 17 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 12

Bourg-en-Bresse – Saint-Étienne, 185,5 km | Met opnieuw vier obstakels in het parcours is dit vrijwel een kopie van de voorgaande etappe. Ditmaal moet er onderweg echter 30 in plaats van 15 kilometer geklommen worden en dat maakt het voor ploegen lastiger om de koers te controleren. Kan de Fransman Sylvain Chavanel (IAM Cycling) hiervan profiteren en voor het eerst sinds 2010 weer juichen in de Tour of draait het toch weer uit op een spurt?

Etappe 13, vrijdag 18 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 13

Saint-Étienne – Chamrousse, 197,5 km | We hebben er tot dag 13 op moeten wachten, maar dan staat er eindelijk een klim van de buitencategorie op het menu. De hellende weg naar Chamrousse mag er bovendien met zijn 18,2 kilometer lengte en stijgingspercentage van 7,3 procent absoluut wezen. Krijgen we vuurwerk tussen Chris Froome en Alberto Contador te zien of krijgen outsiders de ruimte? Heren om in de gaten te houden: Andrew Talansky (Garmin-Sharp), Mathias Frank (IAM Cycling) en Pierre Rolland (Team Europcar).

Etappe 14, zaterdag 19 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 14

Grenoble – Risoul, 177 km | Met slechts twee ritten is het bezoek aan de Franse Alpen in deze 101e editie van korte duur. De Tourorganisatie probeert er echter wel het maximale uit te halen door opnieuw te kiezen voor een etappe met aankomst bergop. De aanloop naar de slotklim richting Risoul is door de Col du Lautaret (34 km à 3,9%) en de Col d’Izoard (19 km à 6%) ook nog eens zeer pittig. De klim naar finishplaats Risoul is minder bekend, omdat er in het verleden enkel etappes in het Critérium du Dauphiné en Tour de l’Avenir eindigden. In 2010 was een 20-jarige Colombiaan twee dagen op rij de sterkste op deze klim. Eerst solo in een rit in lijn en 24 uur later in de klimtijdrit. De onbekende Colombiaan heette Nairo Quintana en zette dit jaar de Giro d’Italia op zijn palmares. Beleeft nu landgenoot Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) zijn grote doorbraak?

Etappe 15, zondag 20 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 15

Tallard – Nîmes, 222 km | De afstand tussen de Alpen en de Pyreneeën wordt overbrugd door een traditionele overgangsetappe. De 222 kilometer van Tallard naar Nîmes zijn volledig vlak en niets lijkt dan ook een massaspurt in de weg te staan. De ASO hoopt stiekem op wind, zodat er wellicht een herhaling komt van de sensationele waaieretappe uit 2013. Zullen het Belkin Pro Cycling Team en Omega Pharma-Quick Step al plannen hebben gemaakt?

Rustdag, maandag 21 juli

Carcassonne

Etappe 16, dinsdag 22 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 16

Carcassonne – Bagnères-de-Luchon, 237,5 km | We zijn aangekomen bij de Pyreneeën en de dagen van de waarheid. Het beslissing zal echter niet vallen in deze zestiende etappe. Daarvoor is hij met één beklimming van de buitencategorie niet zwaar genoeg. Daarnaast ligt de top van de Port de Balès (11,7 km à 7,7%) op twintig kilometer van de meet. Wat rest is een afdaling naar Bagnères-de-Luchon. Thomas Voeckler bewaart hele goede herinneringen aan deze plaats, want hij is de winnaar van de laatste twee Touretappe die hier finishten. Kan hij zijn hattrick voltooien?

Etappe 17, woensdag 23 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 17

Saint-Gaudens – Saint-Lary Pla d’Adet, 124,5 km | Met drie cols van de eerste categorie en één van de buitencategorie is er slechts een conclusie mogelijk: het is tijd voor de koninginnenrit! De renners zullen geen moment rust kennen in deze etappe over 124,5 kilometer, de kortste afstand in deze Ronde van Frankrijk. Vanaf de start zal het oorlog zijn om te ontsnappen, maar het echte werk begint na 49 kilometer met de Col du Portillon (8,3 km à 7,1%), waarna de befaamde Col de Peyresoude (13,2 km à 7%) en Col de Val Louron-Azet (7,4 km à 8,3%) volgen. De col naar Pla d’Adet is met zijn 10,2 kilometer en 8,3 procent de kers op de taart. Kortom: een rit vol spektakel en strijd tussen de favorieten is gegarandeerd.

Etappe 18, donderdag 24 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 18

Pau – Hautacam, 145,5 km | We zijn aangekomen bij de laatste bergrit. Het klassement is grotendeels gemaakt. Veel klimmers met hoge verwachtingen zullen al op grote achterstand zijn gezet en zien dit waarschijnlijk als de laatste kans om hun ronde toch te doen slagen. Het is dus voornamelijk uitkijken naar mannen van de tweede rij. Wereldkampioen Rui Costa (Lampre-Merida) is zo’n mogelijke kandidaat, net als Simon Spilak (Katusha), Leopold König (NetApp-Endura) en Mathias Frank (IAM Cycling).

Etappe 19, vrijdag 25 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 19

Maubourguet Pays du Val d’Adour – Bergerac, 208,5 km | In de laatste overgangsetappe mogen de aanvallers gegarandeerd gaan uitmaken wie in extremis nog een prachtige dagzege op zijn palmares zet. De spanning om in de juiste vlucht mee te zitten zal bij de ambitieuze avonturiers enorm zijn. We kunnen ons dus voorbereiden op een verschroeiend tempo in de eerste koersuren. Als het peloton eenmaal de zegen heeft gegeven, kunnen de gelukkige vluchters zich gaan focussen op ritwinst. Wellicht kan de Limburger Tom Dumoulin (Giant-Shimano) voor een gigantisch succes zorgen? Ook Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Jeremy Roy (FDJ.fr) en Tony Gallopin (Lotto-Belisol) zijn renners die toe kunnen slaan in een dergelijke etappe.

Etappe 20, zaterdag 26 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 20

Bergerac – Périgueux, 54 km | Valt de beslissing in deze tijdrit of staat de winnaar van de gele trui al vast? De organisatie en fans hopen natuurlijk op het eerste scenario, zodat het duel tussen de overgebleven kanshebbers tot het laatste moment spannend is. Opmerkelijk genoeg zijn dit de enige 54 kilometers tegen de klok. Het aantal tijdritkilometers was niet meer zo laag sinds 1934, toen de eerste tijdrit op het programma stond. De pure specialisten krijgen dus maar één kans om toe slaan in hun discipline. De Duitser Tony Martin domineert het tijdrijden en kroonde zich de voorbije drie jaar tot wereldkampioen. Het is nog maar de vraag of hij zich hier ook de sterkste toont. De tijdrit gaat namelijk over een zeer geaccidenteerd terrein en dat biedt kansen voor Chris Froome (Sky Procycling) om de meester te kloppen.

Etappe 21, zondag 27 juli

Tour de France 2014 – Parcours etappe 21

Évry – Parijs Champs-Élysées, 137,5 km | De 101e editie van dit prachtige evenement wordt traditioneel afgesloten met enkele ereronden door hoofdstad Parijs. En dit slotstuk eindigt natuurlijk met een koninklijke sprint op de befaamde Champs-Élysees. Met vier overwinningen op rij was Mark Cavendish de absolute koning, maar vorig jaar werd hij van de troon gestoten door Marcel Kittel, die vier ritzeges boekte en ‘Cav’ ook het nakijken gaf in Parijs. Kan de Duitse spurtbom de aanval van Mark Cavendish, André Greipel, Arnaud Démare, Alexander Kristoff en Peter Sagan afslaan?

Belangrijkste renners
198 renners van tweeëntwintig ploegen strijden de komende drie weken om de vier belangrijkste truien in de Tour. De gele trui voor de beste beste renner in het algemeen klassement, de groene trui voor de beste renner in het puntenklassement, de bolletjestrui voor de beste renner in het bergklassement en tot slot de witte trui voor de beste renner in het jongerenklassement. Startlijst Tour de France 2014

TV-uitzendingen Tour de France
Maar liefst negen etappes worden integraal uitgezonden, dat wil zeggen: van start tot finish. Het betreft de drie etappes in Engeland en de etappes 5, 10, 14, 17, 18 en 21 in Frankrijk. In Nederland en België is de koers te volgen via NOS, Sporza en via Eurosport. Voor beelden van de laatste kilometers van de etappes verwijzen we graag door naar onze partner Cyclinghub.

Livestream Tour de France
Sports Livezz: Klik hier om naar de website te gaan.

© Tim van Dijk & Tim van Hengel