Tour de France 2014 – Favorieten Gele Trui (Algemeen klassement) Tour de France 2014 – Favorieten Gele Trui (Algemeen klassement)

Het Engelse Leeds maakt zich op voor Le Grand Départ van de 101e editie van de Tour de France. Nog exact een week en dan begint het drie weken durende wielerspektakel. Cycling Story telt ook vol ongeduld af en blikt vooruit door middel van voorbeschouwingen. Deel 1: De favorieten voor de Gele Trui.

Een jaar geleden stond er geen maat op Chris Froome. De in Kenia geboren Brit veroverde op dag acht de felbegeerde leiderstrui en behield deze tot en met in Parijs. In de bergen was hij vaak ongenaakbaar en zo kon hij met liefst een voorsprong van vier minuten op de Colombiaan Nairo Quintana voor de eerste keer La Grande Boucle op zijn palmares zetten. Is de titelverdediger uit de Sky-formatie opnieuw de torenhoge favoriet of liggen de verhoudingen nu anders?

Alberto Contador (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

De topfavoriet: Alberto Contador
Tweevoudig winnaar Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) eindigde in 2013 buiten het podium en dat kwam de Spaanse grootverdiener op veel kritiek te staan van de Russische teameigenaar Oleg Tinkov. Er moesten zaken veranderen en de wijzigingen op het gebied van voorbereiding en begeleiding hebben zeker hun effect gehad. Hij benadert zijn niveau uit zijn beste jaren weer en dat resulteerde in overtuigende eindzeges in de Tirreno-Adriatico en Ronde van het Baskenland. In het Critérium du Dauphiné, de generale repetitie, werd hij tweede achter Andrew Talansky, maar ‘El Pistolero’ hield grote concurrent Chris Froome ver achter zich. Daarmee deelde hij alvast een gevoelige tik uit. Contador heeft uiteraard gemerkt dat de Brit kwetsbaar is en dat hij hem bergop bij kan houden of zelfs pijn kan doen. Met zijn ouderwetse versnellingen bergop en onverwachtse aanvallen geven wij hem een grote kans op de eindzege.

De schaduwfavoriet: Chris Froome
Zoals gezegd is titelverdediger Chris Froome niet meer zo ongenaakbaar als twaalf maanden geleden. Waar hij vorig jaar alle vijf de voorbereidende rittenkoersen waarin hij van start ging op zijn naam schreef, kon hij nu enkel zegevieren in de rondes van Oman en Catalonië. Daarnaast was hij niet altijd 100 procent fit. Zijn kwetsbaarheid werd met name duidelijk tijdens de laatste twee etappes in het Critérium du Dauphiné, toen Alberto Contador hem uit de leiderstrui reed met een verrassingsaanval en hij op de slotdag naar plaats twaalf zakte. Een val was daar mede de oorzaak van, maar het geeft toch zijn kwetsbaarheid aan. Aan de andere kant won hij ook twee ritten en had hij vervolgens drie weken de tijd om volledig te herstellen. Hij zal dan ook opperst geconcentreerd aan de start staan. Weet hij ook zijn topniveau uit 2013 te halen of komt hij wat procenten tekort en biedt dat veel mogelijkheden voor zijn rivalen? Als het Critérium du Dauphiné een voorbode is, belooft het alvast een zeer boeiend duel tussen Chris Froome en Alberto Contador te worden.

Grote kanshebber: Vincenzo Nibali
Na een jaar van afwezigheid keert de Italiaan Vincenzo Nibali terug naar Frankrijk om een gooi te doen naar de meest waardevolle overwinning. Dit seizoen staat alles in het teken van deze Tour de France, waardoor de prestatiedruk enorm is. Zeker nu hij bij zijn nieuwe ploeg Astana een jaarsalaris van vier miljoen ontvangt en nog weinig grootse dingen heeft laten zien. Een vijfde plaats in Romandië is tot op heden het beste resultaat in een meerdaagse koers. Ook in het Critérium du Dauphiné kon hij Froome en Contador niet volgen en dus zullen er absoluut zorgen zijn bij Astana. Het verschil lijkt onoverbrugbaar, maar in de Tour kan alles gebeuren. Als hij toch zijn benen uit de Giro van 2013 weet te hervinden, is hij bovendien direct een zeer gevaarlijke kandidaat.

Outsider: Alejandro Valverde
Alejandro Valverde zal met weinig plezier terugdenken aan de vorige editie. En met name aan de befaamde waaieretappe zal hij weinig leuke herinneringen hebben. Door materiaalpech verloor Valverde de aansluiting met de voorste groep en hij zou nimmer terugkeren. De Spanjaar verloor die dag liefst 9’54”, waarmee een topklassering direct verkeken was. Hij finishte uiteindelijk nog als achtste en zijn werkgever Movistar gunt hem nu nog één kans als kopman. Giro-winnaar Nairo Quintana, tevens de nummer twee in de Tour van 2013, schittert door afwezigheid en dus mag de 34-jarige Valverde nog een laatste keer voor eigen succes gaan. Waar hij in 2009 de Vuelta won, kwam hij in La Grande Boucle nooit verder dan een zesde plaats. Stijgt hij ditmaal boven zichzelf uit?

De favorieten voor de Tour de France 2014 volgens Cycling Story:
***** Contador
**** Froome, Nibali
*** Kreuziger, Talansky, Valverde
** Van den Broeck, Costa, Mollema, Rodriguez
* Van Garderen, Kwiatkowski, Péraud, Pinot, Porte

Joker: Romain Bardet (AG2R-La Mondiale)

Cycling Story Koersspel
Schrijf je voor de start van de Tour de France in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de Grand Départ in het Engelse Yorkshire als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. En uiteraard ligt er voor de winnaar van het Koersspel weer een mooie prijs klaar.