NK Wielrennen 2014 – Vooruitblik en livestreams NK Wielrennen 2014 – Vooruitblik en livestreams

In de aanloop naar de Tour de France wordt zondag in het Twentse Ootmarsum gestreden om het Nederlands kampioenschap. Johnny Hoogerland bekroonde vorig jaar in de kleuren van Vacansoleil-DCM zijn carrière met de rood-wit-blauwe trui. De Zeeuw – sinds dit seizoen in dienst van het Italiaanse Androni Giocattoli – verdedigt in Ootmarsum zijn titel en mag zondag dan ook rugnummer ‘1’ opspelden.

Om klokslag half elf wordt het peloton zondag op gang geschoten voor achttien ronden van 13,5 kilometer, goed voor een totaal van 243 kilometer. Ook op zaterdag is Ootmarsum al het decor van twee NK’s, namelijk die van de beloften (10.00 uur) en de elite vrouwen (15.00 uur).
Ga snel naar: belangrijkste renners, parcours, tv-uitzendingen en livestreams.

knwu-nkwielrennen.nl
De website van de organisatie van de NK wielrennen is overzichtelijk en compleet. De data van de NK springen meteen in het oog, net als de sponsors, het laatste nieuws en de Twitter-feed. In het menu linksboven op de pagina kun je vervolgens doorklikken naar de Facebook- en Twitterpagina van de organisatie en naar ‘NK2014’. Daar vind je alle informatie over het programma, het parcours en de deelnemers: de belangrijkste ingrediënten in de voorbereiding op zondag. Lees ze!

Cycling Story Koersspel
Schrijf je voor de start van de Tour de France in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de Grand Départ in het Engelse Yorkshire als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. En uiteraard ligt er voor de winnaar van het Koersspel weer een mooie prijs klaar.

NK Wielrennen, zondag 29 juni
Het parcours van de Nederlandse kampioenschappen in Ootmarsum is lastig: geen enkele kilometer is vlak namelijk. Een deel van het parcours gaat zelfs midden over eeuwenoude klinkers in de stad Ootmarsum. Start en finish vinden plaats op de Almelosestraat ter hoogte van Tichelwerk. Het parcours heeft een totale lengte van 13,5 kilometer. Het hoogste punt is de Wittenberg. De hellingen bedragen 3 tot 6 procent. De beloften rijden dertien ronden (180 km), de elite dames tien (130 km) en de elite heren achttien (243 km).

NK Wielrennen 2014 - Parcours

NK Wielrennen 2014 – Parcours

Belangrijkste renners
Traditiegetrouw staat Team Belkin met een groot aantal renners aan de start van het NK. De Nederlandse ploeg vaardigt maar liefst twintig renners af naar Ootmarsum. Cycling Story heeft met name hoge verwachtingen van Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Lars Boom. Mollema besloot afgelopen week de Ronde van Zwitserland met een uitstekende derde plaats, terwijl Kelderman dit seizoen al vaak sterkte prestaties heeft neergezet, bijvoorbeeld in de Giro d’Italia waarin hij als zevende eindigde. Boom was in 2012 tweede achter Niki Terpstra en in 2010 derde en is een specialist in het klassieke werk.
UPDATE: Bauke Mollema heeft intussen bekendgemaakt dat het NK niet in zijn voorbereiding op de Tour de France past en hij zal dan ook niet in Ootmarsum aan de start verschijnen.

Tom Dumoulin stond in de Ronde van Zwitserland lange tijd op de tweede plaats in het algemeen klassement, totdat de koers op de laatste dag op z’n kop gezet werd door de aanval van Mathias Frank, Bauke Mollema en eindwinnaar Rui Costa. De jonge Nederlander hield zich fantastisch in deze World Tour-koers en is wat ons betreft dan ook één van de favorieten tijdens het NK. En laten we niet vergeten dat hij vorig jaar al tweede was in de uitslag!

Ook met het koppel Niki Terpstra/Wout Poels moeten we serieus rekening houden tijdens het NK. Terpstra reed tijdens het voorjaar een indrukwekkende reeks wedstrijden met als hoogtepunt zijn zege in Parijs-Roubaix. Bovendien weet de hardrijder wat het is Nederlands kampioen te zijn, want hij pakte zowel in Beek (2010) als in Kerkrade (2012) al eens de nationale titel!

Tom-Jelte Slagter en Sebastian Langeveld (beide Garmin-Sharp) zouden de driekleur wel eens mee kunnen nemen richting Amerika. De ploeg van Jonathan Vaughters verschijnt met zes renners aan de start in Ootmarsum en Slagter is met zijn twee etappezeges in Parijs-Nice en zijn sterke optredens in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op zak een gevaarlijke klant zondag. Langeveld weet wat het is om op het podium te eindigen, want hij was vorig jaar derde en in 2006 en 2007 al eens twee jaar achter elkaar tweede. Een overwinning ontbreekt echter nog!

Tot slot willen we ook nog enkele andere aansprekende namen de revue laten passeren. Johnny Hoogerland heeft dit seizoen nog geen aansprekende resultaten neergezet, maar dat gold ook voor de aanloop naar het NK van vorig seizoen, toen hij zijn titel pakte. Samen met zijn ploeggenoot Kenny van Hummel gaat hij proberen de titel binnen Androni Giocattoli te houden! Pim Ligthart (Lotto Belisol) verraste de wielerwereld door in, eveneens Ootmarsum, in 2011 de titel te pakken. Deze week werd bekend dat Ligthart niet geselecteerd is voor de Tour de France, en een nieuwe Nederlandse titel zou dan ook de perfecte pleister zijn op die wonde. Bert-Jan Lindeman kwam tot en met vorig seizoen uit op het hoogste niveau voor Vacansoleil-DCM, maar komt dit seizoen uit op continentaal niveau voor het Rabobank Development Team. De nummer drie van het NK van 2012 liet zich dit seizoen al meerdere malen gelden in zowel het rondewerk als in de klassiekers en zou zondag zomaar ineens mee kunnen doen om de zege in Ootmarsum.

Deelnemers beloften
Deelnemers Elite Vrouwen
Deelnemers Elite Heren/Professionals

TV-uitzendingen NK Wielrennen
De landelijke media besteden uitgebreid aandacht aan de NK wielrennen. De NOS zendt ’s middags ruim drie uur LIVE uit vanuit Ootmarsum. Op zaterdag zal RTV Oost in samenwerking met een aantal andere omroepen verslag doen van het NK.

Livestream NK Wielrennen
Sports Livezz: Klik hier om naar de website te gaan.

© Tim van Hengel