Tour de France 2014 – Selectie Team Belkin Tour de France 2014 – Selectie Team Belkin

Team Belkin verschijnt op 5 juli met veel ambitie aan de start van de 101e Tour de France. Met een sterke groep renners hoopt de ploeg ‘Bau en Lau’ net als in 2013 opnieuw te laten schitteren. “We willen onze goede prestaties van vorig jaar benaderen”, stelt een ambitieuze ploegleider Nico Verhoeven, doelend op de zesde en dertiende plaats van Bauke Mollema en Laurens ten Dam in het eindklassement.

“Bauke is onze absolute kopman”, vervolgt Verhoeven. “Laurens heeft eenzelfde rol als vorig jaar. We zullen hem beschermen, zodat hij Bauke in de bergen van dienst kan zijn. Als hij op die manier hoog in het klassement komt te staan, gaan we hem niet opofferen. De Tour is lang en er kan onderweg van alles gebeuren. Ook met Bauke.”

De Ronde van Zwitserland was goed voor het zelfvertrouwen van de Tour-ploeg, meent Verhoeven. “We reden daar met zeven jongens die ook naar Frankrijk gaan en we haalden een heel hoog niveau. Bauke werd knap derde in het eindklassement en was twee keer dicht bij een ritzege. Dat geeft ons veel vertrouwen. Alle negen jongens die de Tour gaan rijden zijn in orde. Vorig jaar ging het goed, maar dit is een nieuwe ronde met nieuwe kansen en we beginnen net als ieder ander dus weer op nul.”

Reactie Bauke Mollema
Bauke Mollema heeft een voorspoedige hoogtestage en een succesvolle Ronde van Zwitserland achter de rug en heeft veel zin in de Tour de France. “Ik voel me net zo goed als vorig jaar rond deze tijd, misschien zelfs iets beter. Dat betekent echter niet automatisch dat mijn resultaten beter zullen zijn. De verwachtingen van de buitenwereld zijn logischerwijs weer iets hoger, maar ik moet zeggen dat ik daar geen last van heb.”

“Ik vind het parcours van de Tour dit jaar heel mooi. Er zijn veel aankomsten bergop. Ik ga in de bergritten alles geven en dan zie ik vanzelf wel wie mijn concurrenten zijn en om welke positie ik ga strijden. Naast een goed klassement is ook een etappezege een doel. Ik ga zeker mijn best doen om een rit te winnen. De kasseienrit wordt belangrijk voor de klassementsmannen. Ik heb het parcours verkend en dat ging goed. We hebben een sterke ploeg waar we op die dag zeker gebruik van zullen maken”, aldus Mollema.

Reactie Sep Vanmarcke
Een van de renners die Mollema het een en ander kan en zal bijbrengen wat betreft het rijden over de kasseien is Sep Vanmarcke. “Het zal alleen geen Parijs-Roubaix worden”, verwacht de Belgische klassiekerspecialist. “Daarvoor is de afstand te kort en zijn er te weinig stroken. In Zwitserland begon ik dankzij mijn val in de Ronde van België met een kleine achterstand, maar in het slotweekend heb ik een heel hoog niveau gehaald. Ik kon in de bergen nog niet eerder zo lang mee. Vorig jaar hebben we onze kopmannen als ploeg fantastisch uit de problemen gehouden in de Tour. Ik hoop dat het dit jaar ook weer goed gaat.”

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Reactie Laurens ten Dam
Laurens ten Dam gaat de Tour de France onbevangen in. “Het is zoals altijd de belangrijkste wedstrijd van het jaar en ik hoop het gewoon weer zo goed mogelijk te doen. Vorig seizoen ging het prima en hopelijk geldt dat ook voor dit keer weer, al is het altijd lastig om vooruit te kijken. Elk jaar is anders. Ik ga gewoon mijn best doen en dan zien we wel hoe het gaat lopen. De Ronde van Zwitserland verliep goed, maar niet super”, aldus Ten Dam refererend naar zijn dertiende plaats. “Op die positie eindigde ik vorig jaar in aanloop naar de Tour ook in het Critérium du Dauphiné…”

De selectie van Team Belkin voor de Tour de France: Lars Boom, Stef Clement, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Bauke Mollema, Bram Tankink, Sep Vanmarcke en Maarten Wynants.

Ploegleiding: Louis Delahaije, Frans Maassen, Nico Verhoeven en Merijn Zeeman.