Rui Costa (Lampre-Merida) heeft zijn hattrick in de Ronde van Zwitserland beet. De Portugese wereldkampioen is de eerste renner in de geschiedenis die de negendaagse wedstrijd voor de derde keer achter elkaar wint en schaart zich in een rijtje met Ferdi Kübler en Hugo Koblet. Costa ontfutselde in de slotrit de leiderstrui van Tony Martin.

Op de lange slotklim naar Saas Fee schudde Costa zijn medevluchters af en reed onbedreigd naar de ritzege en de eindzege. De drager van de regenboogtrui verraste als nummer drie in het algemeen klassement in de negende rit samen met onder meer de nummers vier (Mathias Frank) en vijf (Bauke Mollema) klassementsleider Tony Martin, niet geheel toevallig drie renners die ook vorig jaar in de top 5 van de Ronde van Zwitserland eindigden.

Tony Martin zag het trio niet meer terug en moest 2’18” toegeven aan de finish op winnaar Rui Costa. Costa is dus eindwinnaar in de Ronde van Zwitserland. Achter hem is Mathias Frank (IAM Cycling) als tweede geëindigd op 33″ en Bauke Mollema als derde (+50″).

Ronde van Zwitserland 2014 – Uitslag etappe 9:

https://www.youtube.com/watch?v=2VqCw1aqujc