Spoorwegmuseum Utrecht in teken van Grand Départ 2015 Spoorwegmuseum Utrecht in teken van Grand Départ 2015

Het Spoorwegmuseum in Utrecht organiseert in samenwerking met Stichting Huis van de Wielersport in 2015 de tentoonstelling ‘Nederlanders in de Tour’. Met het tonen van diverse collecties en bruiklenen wordt een indrukwekkend beeld geschetst van de rol van de Nederlanders in de Tour de France. ‘Nederlanders in de Tour’ start precies 100 dagen voor de Grand Départ op 26 maart 2015 en is te zien tot en met 1 september.

Voor de tentoonstelling wordt exclusief gebruik gemaakt van de collectie van Stichting Huis van de Wielersport. Er zijn onder meer fietsen, wielershirts, foto’s en filmbeelden van Nederlandse Tour-helden getoond worden. De komende tijd wordt verder gewerkt aan de invulling van de tentoonstelling. Directeur Paul van Vlijmen is enthousiast over de plannen. “De komst van de Tour naar Utrecht is een prachtige kans om de stad internationaal op de kaart te zetten. Als Spoorwegmuseum haken we hier graag op in. Ik ben blij met de samenwerking met het Huis van de Wielersport en ik denk dat we samen een prachtige tentoonstelling kunnen neerzetten. De historie van Nederlanders in de Tour biedt in ieder geval voldoende mogelijkheden.”

De rol voor de Nederlanders begon in 1936 toen de eerste Nederlanders de Tour de France reden. Albert van Schendel, zijn broer Antoon, Theo Middelkamp en Albert Gijzen maakte onderdeel uit van deze allereerste Nederlandse wielerploeg in de Ronde van Frankrijk. De Van Schendels en hun team zijn de eersten in een lange rij van Nederlandse Tour-deelnemers. Hoogtepunten in de geschiedenis zijn natuurlijk de zeges van Jan Janssen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Maar ook de vele etappeoverwinningen van onder anderen Jan Raas, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Michael Boogerd blijven niet onvermeld in de tentoonstelling.