Oud-wielrenner Hennie Kuiper heeft gisteren de tentoonstelling ‘Veenendaal-Veenendaal, 30 jaar wielrennen in Veenendaal’ geopend. Veel mensen uit de wielersport, zoals secretaris van de Eneco Tour Herman Brinkhoff en oud-winnaar Wiebren Veenstra, woonden de opening bij. Op de expositie is veel uniek materiaal van de Nederlandse eendagswedstrijd te zien.

In Museum Veenendaal aan het Kees Stipplein 76 wordt van 14 juni tot en met 14 september een wisselexpositie gehouden waarin de wielersport centraal staat. Initiatiefnemer is Veenendaler Jos van Dijk, erfgoedscout van het Huis van de Wielersport te Denekamp. Dit museum beschikt nog niet over een expositieruimte, maar wel over een enorme collectie van allerlei voorwerpen die met de wielersport te maken hebben. Toen bekend werd dat de start van de Dutch Food Valley Classic (voorheen Veenendaal-Veenendaal) in 2013 zou plaatsvinden op het Kees Stipplein, zocht hij contact met conservator Janneke van den Berg van het museum om te komen tot een tentoonstelling over de geschiedenis van deze wielerklassieker.

Op 28 augustus 1985 wordt de eerste editie van Veenendaal-Veenendaal verreden, in 2014 is het dus de 30ste achtereenvolgende keer dat er een profwielerwedstrijd in Veenendaal georganiseerd wordt. De eerste editie werd gewonnen door Joop Zoetemelk, die een week later ook wereldkampioen wordt in het Italiaanse Montello. In de loop van de jaren zijn veel bekende namen aan de start verschenen, waaronder Hennie Kuiper, Greg Lemond, Marco Pantani, Tom Boonen en nog vele anderen.

Voor de tentoonstelling heeft de stichting Veenendaal-Veenendaal veel (foto)materiaal beschikbaar gesteld. Ook is er dankzij de inspanningen van Jos van Dijk veel uniek materiaal van de winnaars te zien. Bijvoorbeeld de wereldkampioenschapstrui van Joop Zoetemelk, maar ook de overwinningsbeker van Jeroen Blijlevens en de trui van de winnaar van 2013 Elia Viviani.

Looptijd: 14 juni t/m 14 september 2014
Adres: Kees Stipplein 76, Veenendaal
Openingstijden: ma t/m vr 10.00-17.00, za 10.00-16.00
Toegang: 4,-; MJK gratis; 12 t/m 17 jr 2,-; onder 12 jr gratis (onder begeleiding van volwassene)