Lieuwe Westra (Astana) heeft de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Nederlands kampioen tijdrijden verschalkte op de slotklim op formidabele wijze het Russische Katusha-duo Yuri Trofimov en Egor Silin. “Op 500 meter voor de finish gaf ik alles wat ik nog had en het was genoeg voor de overwinning”, zei Westra na afloop.

Westra viel aan in de openingskilometers van de zevende etappe en kwam terecht in de ontsnapping van de dag, voor de tweede dag op rij. Met zijn medevluchters bouwde de Astana-renner een voorsprong op van zes minuten op het peloton. In de finale demarreerden Trofimov en Silin vooraan en namen bijna een minuut voorsprong. Toen was de maat vol voor Westra. De Fries deed zijn hoofd naar beneden en gaf gas. In de laatste 150 meter achterhaalde hij zijn twee Russische concurrenten én hij slaagde er zelfs in ze te passeren. Uitgeput en buiten adem, maar dolgelukkig kwam hij over de finish. “De eerste plaats is belangrijk, tweede is niet goed genoeg”, zei Westra na de dramatische finale.