Nairo Quintana heeft in de bijzonder verlopen koninginnerit de macht gegrepen in de Ronde van Italië. Naast de erbarmelijke weersomstandigheden en de drie zware cols hadden de renners ook te maken met chaos bij de organisatie. De Colombiaanse pocketklimmer van Team Movistar ging hier het beste mee om en won solo voor Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), Pierre Rolland (Team Europcar) en Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team). Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick Step) kwam op vier minuten binnen en verloor het ‘roze’ aan zijn landgenoot.

Met de Gavia, Stelvio en de 23 kilometer lange Martello op het menu, zouden de renners meer dan 60 van de 139 al klimmend af moeten leggen. Alsof dit nog niet zwaar genoeg was viel er sneeuw op de eerste twee cols en daalde de temperatuur tot rond het vriespunt. Een gedenkwaardige rit was daarmee verzekerd. En die kwam er ook.

De kopgroep van tien renners was niet speciaal, maar alles veranderde na de Passo dello Stelvio. Dario Cataldo kwam alleen boven op het hoogste punt van deze 97e Giro, toen via het officiële Twitterkanaal van de organisatie en tv, bekend werd gemaakt dat de afdaling geneutraliseerd zou worden omdat hij te gevaarlijk was. Niets was echter minder waar. Het bericht werd plotseling verwijderd en de organisatie liet weten dat er nooit sprake was van een neutralisatie.

Ondertussen had er wel een zeer bepalende ontwikkeling plaatsgevonden. De eenzame Cataldo had het gezelschap gekregen van negen man en daarbij zat ook Nairo Quintana, de nummer vijf in het klassement. Ondanks een rode vlag die de motard voor hen toonde, waren de negen weggereden in de afdaling, waar anderen zelfs even waren gestopt op de top om nog wat droogs aan te trekken. De verstandhouding was vanaf het begin goed en zo verkregen zij tamelijk gemakkelijk anderhalve minuut op leider Uran en de rest van de groep der favorieten.

De marge bleef gelijk tot aan de voet van de laatste beklimming (1e cat.), waarna de zegetocht van Quintana begon. Samen met Pierre Rolland en Ryder Hesjedal bouwde hij de voorsprong zienderogen uit. Op het moment dat hij de roze trui virtueel in zijn bezit had, ontdeed hij zich van Rolland. Hij was ontketend en in de steile slotkilometers gooide hij ook Hesjedal overboord om daarna op kenmerkende wijze naar de ritzege en de leiding in het klassement te rijden.

Uran had het namelijk erg zwaar en was niet in staat om het tij te keren. Hij had ook geen antwoord op de aanval van onze landgenoot Wilco Kelderman, die met een succes op zoek ging naar plaats vier. Uran moest ook Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale) en Rafal Majka (Team Tinkoff-Saxo) laten gaan en moegestreden bolde hij over de streep. En daarmee kwam er wat betreft de strijd om ‘La Maglia Rose’ een einde aan een zeer bewogen en enerverende koninginnerit, waar nog lang over gesproken zal worden.

Giro d’Italia 2014 – Uitslag etappe 16: