Fabian Cancellara stelt aanval op werelduurrecord uit Fabian Cancellara stelt aanval op werelduurrecord uit © Laurens Alblas

Fabian Cancellara heeft zijn plannen om het werelduurrecord aan te vallen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat maakte zijn ploeg Trek Factory Racing zaterdag bekend middels een persbericht. Het besluit volgt op de aankondiging van de UCI dat de regels rond het werelduurrecord veranderd zullen worden.

“We moeten kijken wat deze situatie voor ons betekent”, zegt manager Luca Guercilena van Trek Factory Racing. “We hebben al veel geïnvesteerd in het voorwerk voor onze poging en we gaan nu overleggen in hoeverre we hiermee verdergaan. We zijn tevreden dat de UCI nu duidelijke regels rond het werelduurrecord heeft bedongen, maar we moeten onderzoeken wat de veranderingen precies voor ons zullen betekenen.”

Fabian Cancellara is duidelijk over zijn motivatie. “Voor mij is de grootste aantrekkingskracht rond het record het concurreren met renners uit het verleden. Ik had graag geracet tegen Eddy Merckx in de klassiekers of in een tijdrit, maar dat is niet mogelijk. Het werelduurrecord biedt deze mogelijkheid wél.”

Tot 1984 had Eddy Merckx het prestigieuze record in handen met 49,431 kilometer. Daarna werd de afstand van Merckx verschillende keren verbroken op aerodynamische fietsen. Chris Boardman kwam op die manier in 1996 tot 56,375 kilometer. In 2000 besloot de UCI het gebruik van extreme zithoudingen en geavanceerde frames te verbieden en stelde beperkende eisen op. Alle werelduurrecords sinds die van Francesco Moser uit 1984 werden ondergebracht in een nieuwe categorie genaamd ‘Best Human Effort’. Het gevolg hiervan was dat het werelduurrecord van Merckx uit 1972 in ere werd hersteld. (bron) Sinds 2005 staat het record op naam van de Tsjech Ondrej Sosenka met 49,700 kilometer.