Vandaag geniet het peloton van een welverdiende rustdag. Een mooi moment dus om terug te blikken met wat quotes op de fantastische overwinning van Pieter Weening gisteren in Sèstola. “Er heerst een goede sfeer in de ploeg”, zei de Fries van Orica GreenEdge na afloop. “Alles wat we nu nog neerzetten is extra.”

Weening bezorgde zijn ploeg haar derde ritzege in deze Giro tot dusver. De Nederlander klopte de Italiaan Davide Malacarne in een sprint à deux. “Ik probeerde Malacarne te lossen op zeven kilometer voor de finish”, blikte Weening terug in een persbericht van de Giro d’Italia. “Hij bleef er echter aan hangen en het draaide uit op een sprint. We hadden genoeg voorsprong om een beetje te kunnen pokeren, want de beste positie is natuurlijk het wiel van je voorganger. Malacarne ging vrij vroeg aan, maar het was bergop en er was tegenwind. Ik moest vol gas om hem voorbij te gaan, maar vervolgens hield ik in de laatste 50 meter vrij makkelijk stand.”

“Gisteren probeerde ik wat tijd te verliezen”, vertelde Weening over de etappe van zaterdag. “Als je namelijk op slechts twee minuten van de roze trui staan, dan laten ze je niet gaan.” De klimmer van Orica GreenEdge verloor in de etappe naar Montecopiolo ruim 21 minuten en dus kregen hij en Malacarne een vrijgeleide van het peloton. Bij de eerste de beste aanval was het dus meteen ‘bingo’ voor Weening.

Zijn etappezege in de negende etappe is dus zijn tweede in de Giro d’Italia. “In 2011 won ik ook al een keer, een speciale rit over de Strade Bianche (het witte grind in Italie, red.) en vandaag was wederom een mooie etappe om te winnen, ééntje met aankomst bergop”, zei een blije Pieter Weening. “Ik zat in een goede vlucht met sterke jongens en ik voelde me één van de sterkste renners in de groep toen het bergop ging. Het was de ideale ontsnapping voor mij en als je het dan zo kan afronden… Het is perfect!”