Fietscarrière Niels Albert noodgedwongen beëindigd Fietscarrière Niels Albert noodgedwongen beëindigd

Tweevoudig wereldkampioen Niels Albert moet stoppen met veldrijden. Bij de Belg zijn hartproblemen vastgesteld, die bij een extreme inspanning fataal kunnen zijn, met een hartstilstand tot gevolg. Dat maakte een emotionele Albert vandaag in een persconferentie bekend.

“Veel eerder dan ik zelf ooit had verwacht – en vooral had gewenst – moet ik vandaag gedwongen om door gezondheidsredenen afscheid te nemen van mijn professionele wielercarrière”, begon Albert zijn verklaring. “Ik kan niet verder op het medische aspect, daar zijn anderen beter toe geplaatst. Wat ik kan zeggen, is dat bij een routinecontrole hartritmestoornissen zijn vastgesteld. Na verder onderzoek is gebleken dat die afwijking bij extreme inspanning fataal kan zijn, met onmiddellijke hartstilstand tot gevolg.”

“Ik word gedwongen mijn carrière onmiddellijk te beëindigen. Afscheid nemen van mijn leven als topsporter was volgens het medische team van het universitair ziekenhuis van Leuven het enige advies, aangezien er geen medische oplossingen voor handen zijn voor mijn specifieke hartproblemen. Dit plotse afscheid van het veldrijden is voor mezelf en mijn directe omgeving een zeer zware mokerslag.”

Bekijk hier de volledige verklaring van de Belgische veldrijder.

Niels Albert boekte veel mooie overwinningen in zijn loopbaan met als hoogtepunten zijn twee wereldtitels veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide (2009) en voor eigen volk in Koksijde (’12). Daarnaast won hij in 2011 het Belgisch kampioenschap en pakte hij de eindzeges in het wereldbekerklassement en de Bpost Bank Trofee.

En uiteindelijk zou Niels Albert, op de voet gevolgd door de camera's en onder luid gejuich en met de laatste aanmoedigingen, als eerste over de streep komen en de winst pakken. (Foto © Laurens Alblas)

En uiteindelijk zou Niels Albert, op de voet gevolgd door de camera’s en onder luid gejuich en met de laatste aanmoedigingen, als eerste over de streep komen en de winst pakken. (Foto © Laurens Alblas)