Giro d’Italia 2014 – De Nederlanders Giro d’Italia 2014 – De Nederlanders

Zeventien Nederlanders staan vrijdag aan de start van de 97e Giro d’Italia. De laatste landgenoot die een etappe wist te winnen, was Pieter Weening, die dit jaar namens Orica GreenEdge de Ronde van Italië rijdt. De Fries won in 2011 de vijfde etappe met aankomst in Orvieto. Daarna was Weening ook vier dagen drager van de roze leiderstrui.

In de aanloop naar de Giro d’Italia heeft Cycling Story de zeventien renners onder elkaar gezet. Wie zijn ze en wat kunnen we van ze verwachten? Onze landgenoten komen uit voor zeven verschillende ploegen, te weten hofleverancier Team Belkin (8), Giant-Shimano (3), Garmin Sharp (2), Androni Giocattoli-Venezuela (1), Omega Pharma-Quick Step (1), Orica GreenEdge (1) en Trek Factory Racing (1).

Johnny Hoogerland

Johnny Hoogerland (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Johnny Hoogerland (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Johnny Hoogerland zette deze winter een opvallende stap naar Italië. 30-jarige Zeeuw reed vijf jaar lang in de kleuren van Vacansoleil, maar mag nu zijn kunsten vertonen voor Androni Giocattoli-Venezuela. In zijn rood-wit-blauwe tenuetje kwam hij dit seizoen nog niet tot een top 10-klassering, maar een opvallende verschijning zal hij in Italië vast en zeker zijn.

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Wilco Kelderman (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Wilco Kelderman is één van de acht Nederlanders die namens Team Belkin aan de start van de Giro verschijnt. De 23-jarige Nederlander is nog piepjong, maar was vorig seizoen al de sterkste in de Ronde van Denemarken en boekte dit seizoen al mooie resultaten in de Ronde van de Algarve (5e in het eindklassement) en Parijs-Nice (3e in het jongerenklassement).

Jetse Bol
Met zijn 24 jaar is Jetse Bol een jaar ouder dan Kelderman. Bols beste klassering van dit seizoen vond vorige week plaats in de vierde etappe van de Ronde van Turkije. Achter onder anderen Mark Cavendish, zijn ex-ploegmakker Mark Renshaw en Elia Viviani eindigde de Belkin-renner keurig als zesde in de massasprint.

Rick Flens
De 31-jarige Rick Flens is één van de ervaren krachten in de selectie van Team Belkin. Hij eindigde dit seizoen in de Ronde van de Algarve als zevende in de tijdrit van de derde etappe, zijn specialiteit. Flens’ laatste individuele overwinning dateert van zeven jaar geleden. Toen won hij in de kleuren van Rabobank de 12,4 kilometer lange rit tegen de klok in de Ronde van Denemarken.

Marc Goos
Marc Goos (23) is ook één van de jongelingen bij Team Belkin. Zijn enige top 10-klassering boekte Goos dit seizoen – samen met zijn ploegmakkers – tijdens de ploegentijdrit in Tirreno-Adriatico.

Martijn Keizer
Team Belkin versterkte zich eind februari met Martijn Keizer. De 26-jarige renner kwam over van de Belgische formatie Veranclassic-Doltcini, waarvoor hij slechts enkele maanden reed. Excelleren deed Keizer dit seizoen nog niet echt. Zijn enige wapenfeit dit seizoen was de tiende plaats in de proloog van de Ronde van Romandië.

Steven Kruijswijk

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Steven Kruijswijk is samen met Wilco Kelderman de kopman bij Team Belkin. De ploeg mikt met het Nederlandse duo op een top 10-klassering in de Giro d’Italia. “De Giro kent een traditioneel verloop en richting het einde wordt het steeds lastiger. De eerste weken is het voor Wilco en mij belangrijk om geen tijd te verliezen. Met deze jongens heb ik daar vertrouwen in”, aldus Kruijswijk.

Maarten Tjallingii

Maarten Tjallingii wordt geïnterviewd door RTL voorafgaand aan de wedstrijd. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Maarten Tjallingii wordt geïnterviewd door RTL voorafgaand aan de wedstrijd. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Zesendertig jaar oud is Maarten Tjallingii als hij vrijdag aan de start verschijnt van de Giro d’Italia. De ervaren Nederlander baarde in 2011 opzien met een derde plaats in Parijs-Roubaix en liet vorig jaar een knap staaltje aanvallen zien in de World Ports Classic, wat beloond werd met de ritzege in de tweede etappe.

Jos van Emden
Tot slot is Jos van Emden de achtste Nederlander in de selectie van Team Belkin, die verder ook nog de naam van David Tanner telt. De 29-jarige tijdritspecialist won vorig jaar de Sparkassen Münsterland Giro, een ééndagswedstrijd tussen Beckum en Münster.

Thomas Dekker
Thomas Dekker verschijnt vrijdag in de kleuren van Garmin Sharp aan de start van de Giro d’Italia, voor het tweede jaar op rij. Een zeventiende plaats in de tijdrit van de Ronde van de Sarthe stemt hoopvol, ook al finishte Dekker daarna in de vier Ardennenklassiekers alleen tijdens de Brabantse Pijl. We zijn benieuwd wat de 29-jarige renners kan uitrichten in de schaduw van zijn kopmannen Ryder Hesjedal en Daniel Martin.

Dylan van Baarle
De andere Nederlander bij Garmin Sharp is Dylan van Baarle. De 21-jarige neo-prof kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor de continentale Rabobank-ploeg en maakte deze winter de overstap naar de Amerikaanse formatie van Jonathan Vaughters. De tweevoudig winnaar van de Royal Smilde Olympia’s Tour liet zich dit seizoen al enkele keren knap gelden tussen zijn nieuwe collega’s. Zo was hij tiende in het eindklassement van de Ronde van Dubai en elfde in de Driedaagse van West-Vlaanderen.

Wout Poels

Wout Poels in gesprek met L1 Limburg. (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)

Wout Poels in gesprek met L1 Limburg. (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)

Wout Poels is in zijn element bij zijn nieuwe ploeg Omega Pharma-Quick Step. De 26-jarige klimmer heeft dit jaar al twee zeges op zijn palmares staan. In Tirreno-Adriatico maakte Poels deel uit van de winnende ploeg tijdens de ploegentijdrit en in de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland boekte hij ook zijn eerste individuele zege in de rit naar Eibar (Arrate).

Pieter Weening
Pieter Weening heeft zichzelf herontdekt sinds hij bij Orica GreenEdge rijdt. Vorig jaar was een topjaar voor de ‘Trots van Harkema’ met de tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Langkawi en de eindzege in de Ronde van Polen. Dit jaar heeft Weening nog geen top 10-plaats gepakt, maar daar kan – getuige zijn ritzege in de Giro d’Italia van 2011 – de komende drie weken zomaar verandering in komen.

Tom Stamsnijder
Tom Stamsnijder moet bij Giant-Shimano samen met Albert Timmer en Tom Veelers de weg plaveien voor sprinter en kopman Marcel Kittel. De 28-jarige renner maakt deel uit van het inmiddels bekende Nederlandse treintje.

Albert Timmer
Voor Timmer geldt hetzelfde laken een pak. De 28-jarige renner van Giant-Shimano moet Kittel piloteren in de slotkilometers van de vlakke etappes.

Tom Veelers

Tom Veelers (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)

Tom Veelers (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)

Tom Veelers is één van de laatste mannen die Marcel Kittel moet afzetten in de laatste honderden meters van de rit, een formule die tijdens de Tour de France van 2013 uiterst succesvol was. De 29-jarige Veelers is niet alleen de ideale lead-out man voor zijn Duitse kopman, maar – mocht het zo ver komen – dan kan de Nederlander ook zelf uit de voeten in de massasprint.

Boy van Poppel

De zeventiende Nederlander die we hier bespreken is Boy van Poppel. Van Poppel (26) tekende deze winter samen met zijn broer Danny voor Trek Factory Racing, nadat hun ploeg Vacansoleil-DCM opgehouden was met bestaan. De Nederlander moet in de Giro d’Italia zijn kopmannen Robert Kiserlovski en Giacomo Nizzolo bijstaan in de koers.


Cycling Story Koersspel
Schrijf je nu in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de start van de Giro d’Italia als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. En uiteraard ligt er voor de winnaar van het Koersspel weer een mooie prijs klaar.