De Giro d’Italia belooft dit jaar spectaculairder dan ooit te worden. De Italiaanse rittenkoers start op vrijdag (!) 9 mei in Noord-Ierland en eindigt drie weken later in Triëst, ten oosten van Venetië en schurkend tegen de landgrenzen van Slovenië. Maar liefst negen etappes eindigen bergop, waaronder op de voorlaatste dag op de zware Monte Zoncolan. We kunnen niet anders dan concluderen dat deze Giro een wedstrijd wordt voor klimmers.

Aan de vooravond van de Giro d’Italia blikt Cycling Story vooruit. We laten ons licht schijnen over het parcours, de etappes en de belangrijkste renners en we hebben de tv-uitzendingen en enkele livestreams op een rijtje voor je gezet, zodat je niks hoeft te missen van de 97e editie van de eerste grote ronde van 2014!
Ga snel naar: belangrijkste renners, etappes, tv-uitzendingen en livestreams.

giroditalia.it
De website van de Giro d’Italia ziet er erg gelikt uit. Grote foto’s van toen en nu verwelkomen de bezoeker en via de homepage kun je al snel doorklikken naar parcoursinformatie en de social media Twitter en Facebook waarop de organisatie actief is.

Cycling Story Koersspel
Schrijf je nu in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de start van de Giro d’Italia als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. En uiteraard ligt er voor de winnaar van het Koersspel weer een mooie prijs klaar.

Etappe 1, vrijdag 9 mei

De 97e Giro d’Italia begint met een unicum. Voor de eerste keer in de wielergeschiedenis doet een grote ronde Noord-Ierland aan. De hoofdstad Belfast is namelijk het decor van rit één en twee. De Ronde van Italië begint in tegenstelling tot de vorige editie met een ploegentijdrit. Deze is 21,7 kilometer lang en niet al te technisch. Krijgen we opnieuw een bloedstollend spannend duel tussen wereldkampioen Omega Pharma-Quick Step en Orica-GreenEdge?

Etappe 2, zaterdag 10 mei

Zoals aangegeven staat Belfast ook op dag twee centraal. In de ochtend van zaterdag 10 mei klinkt hier namelijk het startschot voor de eerste rit in lijn. Het nerveuze peloton zet dan koers richting het noorden om via de westkust na meer dan 200 kilometer terug te keren in de Noord-Ierse hoofdstad. Op 25 kilometer van de aankomst ligt er nog een heuvel van de vierde categorie, maar een massasprint lijkt onvermijdelijk. Slaat Giro-debutant Marcel Kittel (Giant-Shimano) hier gelijk toe?

Etappe 3, zondag 11 mei

Op dag 3 neemt de Ronde van Italië afscheid van Noord-Ierland. Na 78 kilometer rijdt de karavaan buurland Ierland binnen om in sneltreinvaart naar hoofdstad Dublin te trekken, waar de pure sprinters naar verwachting opnieuw hun kans mogen gaan. In 1998 eindigde er een Tour-etappe in deze stad en destijds werd de spurt gewonnen door de Belg Tom Steels. De nu 40-jarige Italiaan Alessandro Petacchi was toen al prof. Kan de zeer ervaren sprinter van Omega Pharma-Quick Step nog eens zijn snelheid tonen en zijn 23e Giro-overwinning boeken?

Rustdag, maandag 12 mei

Etappe 4, dinsdag 13 mei

Na een reisdag mogen de matadoren op Italiaanse bodem weer rustig in het ritme komen. Deze rit is namelijk slechts 121 kilometer lang en kent geen moeilijkheden. Al kan het wel enorm hectisch worden in de straten van finishplaats Bari, als de renners met hoge snelheid de acht plaatselijke ronden voltooien. Kan Elia Viviani (Cannondale) voor eigen volk een mooi succes behalen?

Etappe 5, woensdag 14 mei

Vijftien jaar geleden lag de aankomst van de koers Milano-Vingola in het 3000 inwoners tellende Viggiano. Michael Boogerd was destijds de sterkste voor Alexandre Vinokourov en Dario Frigo. Deze aankomst is bergop (4e cat.) en daarmee ideaal voor ‘punchers’. Hopelijk kan Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) in zijn voetsporen treden, al zal hij dan wel af moeten rekenen met de ultieme specialisten Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno (beide Katusha). Of weten vluchters uit de greep van de favorieten te blijven?

Etappe 6, donderdag 15 mei

Het slotstuk van gisteren was pittig, maar die in etappe zes is nog een stuk lastiger. De finish ligt namelijk in Montecassoni, na een klim van de tweede categorie. Bovendien is dit met 247 kilometer de op één na langste etappe in het routeschema en dus zal ook de vermoeidheid een rol gaan spelen. Op deze aankomst kunnen de toppers zich niet verschuilen. Mannen van de tweede rij zoals Simone Ponzi (Neri Sottoli), Franco Pellizotti (Androni-Giocattoli) en Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF) zullen echter ongetwijfeld een gooi naar de dagzege willen doen.

Etappe 7, vrijdag 16 mei

Met slechts twee heuvels op de route lijkt dit op papier een gemakkelijke dag te worden. Schijn bedriegt, want van start tot finish gaat het 211 kilometer continue op en af. Hier kunnen we dus een mooi duel tussen vluchters en het jagende peloton verwachten. Een kolfje naar de hand van de Australiër Adam Hansen (Lotto-Belisol)? Of mag zijn rappe landgenoot Michael Matthews (Orica-GreenEdge) het zegegebaar maken?

Etappe 8, zaterdag 17 mei

De achtste etappe (174 km) is de eerste afspraak met het hooggebergte. De aanloop is rustig maar na 120 kilometer begint het spektakel. Dan doemt immers de 1358 meter hoge Cippo di Carpegna op. Een slopende klim van liefst 20 kilometer die velen pijn zal doen. Na een korte afdaling krijgt men direct een col van de tweede categorie voorgeschoteld. Een opwarmer voor het slotstuk: de Eremo Madonna del Faggio (1e cat.). Met zijn vier steile kilometers een perfecte aankomst voor lichtgewichten als Nairo Quintana (Team Movistar), Joaquim Rodriguez (Katusha) en Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale). Al hopen wij stiekem op een prachtige ritzege voor Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step).

Etappe 9, zondag 18 mei

We zijn aangekomen in de Apennijnen en dat betekent dat er opnieuw geklommen moet worden. Een rit door het middengebergte biedt altijd mogelijkheden voor de avonturiers en dat zal vandaag niet anders zijn. Als de vroege vlucht met enkele minuten voorsprong aan de Paso del Lupo (11 km tegen 5,7%) kan beginnen, mogen de vluchters dromen van eeuwige roem. Het zou ons niets verbazen als een coureur van Team Colombia na 174 kilometer het zegegebaar mag maken.

Rustdag, maandag 19 mei

Etappe 10, dinsdag 20 mei

Na een rustdag staan de sprinters te springen om een mssasprint. De rappe mannen in het gezelschap hebben er namelijk een paar dagen op moeten wachten, maar in Salsomaggiore Terme mogen de snelheidsduivels weer een duel uitvechten. Met krachtpatsers als Marcel Kittel (Giant-Shimano), Alessandro Petacchi (Omega Pharma-Quick Step) en Nacer Bouhanni (FDJ.fr) in het peloton levert deze strijd ongetwijfeld vuurwerk op.

Etappe 11, woensdag 21 mei

De klassementsmannen en tijdrijders zullen hun krachten willen sparen voor de dag van morgen als er een individuele tijdrit over 41,9 kilometer op het menu staat. De meerderheid van de renners zal de langste rit van deze 97e Giro d’Italia juist aan willen grijpen om de aanval te zoeken, want de afstand en het profiel leent zich uitstekend voor een succesvolle vlucht. Kleinere ploegen mogen de slag dus niet missen. Met de lastige Naso di Gatto (2e cat.) in de finale zijn enige klimmersbenen wel vereist. Enkele kanshebbers: Diego Rosa (Androni-Giocattoli), Enrico Battaglin (Bardiani-CSF) en Jarlinson Pantano (Team Colombia).

Etappe 12, donderdag 22 mei

In 2013 werd de lange tijdrit enigszins verrassend een prooi voor de Brit Alex Dowsett van Team Movistar, die daarmee landgenoot en topfavoriet Bradley Wiggins aftroefde. Dowsett is afwezig, maar hij kan wel eens opgevolgd worden door een ploegmaat. Adriano Malori (26) is een voormalige Italiaans kampioen tijdrijden en ontwikkelt zich daarnaast nog altijd in deze discipline. In de beginfase is er een klimmetje van de laagste categorie, waarna hij op de grote molen naar Barolo kan denderen. Luke Durbridge (Orica-GreenEdge) en Cadel Evans (BMC Racing Team), twee specialisten uit Down Under, hebben hetzelfde plan en gelden als gevaarlijke concurrenten.

Etappe 13, vrijdag 23 mei

Na de dertiende etappe zijn er nog maar maximaal twee kansen voor de rappe mannen en dus zullen zij deze kans niet 1,2,3 aan zich voorbij laten gaan. Met slechts twee obstakels van de vierde categorie op de route moeten de sprintersploegen in staat zijn om de koers te controleren en aan te sturen op een massasprint. In dat scenario is de 25-jarige Marcel Kittel de topfavoriet al moet de viervoudig ritwinnaar uit de laatste Tour de France ernstig rekening houden met de twee jaar jongere Nacer Bouhanni (FDJ.fr).

Etappe 14, zaterdag 24 mei

De echte kenners zullen de slotklim van vandaag wellicht nog wel kennen uit de Giro d’Italia van 2007. De twaalf kilometer lange klim van Biella naar Oropa was dat jaar het decor voor een klimtijdrit, die niet voor het laatst gewonnen zou worden door de Italiaan Marzio Bruseghin. Voordat men aan deze col mag beginnen heeft men al beklimmingen van achtereenvolgs de derde, eerste en tweede categorie in de benen. Een profiel voor een aanvaller met ambities voor de bergtrui. Matteo Rabottini (Neri Sottoli) voldoet aan deze beschrijving en mag dus alvast opgeschreven worden.

Etappe 15, zondag 25 mei

Op 13 februari jl. was het exact tien jaar geleden dat Marco Pantani op 34-jarige leeftijd overleed. ‘De Piraat’ zit in het collectieve geheugen van de Italianen en zal voor altijd als wielerheld worden beschouwd in zijn geboorteland. Om de winnaar van de Giro van 1998 te eren heeft men een aankomst gelegd op de top van de Plan di Montecampione. Zestien jaar geleden zegevierde Pantini op deze berg nadat hij een lang duel met uitdager Pavel Tonkov had uitgevochten. Wie treedt er in zijn voetsporen?

Rustdag, maandag 26 mei

Etappe 16, dinsdag 27 mei

Het is tijd voor de absolute koninginnenrit van deze 97e Ronde van Italië. Anders kan je een etappe met daarin de mythische Passo di Gavia en gevreesde Passo dello Stelvio niet bestempelen. Laat de rit eindigen in Val Martello, na een beklimming van de eerste categorie en je hebt een prachtige affiche. In 2013 was een blauwdruk al in het routeschema opgenomen, maar door hevige sneeuwval moest de negentiende etappe geannuleerd worden. Na een rustdag zijn de batterijen weer zo goed mogelijk opgeladen en lijkt er ditmaal weinig een mooie titanenstrijd in de weg te slaan.

Etappe 17, woensdag 28 mei

Deze overgangsetappe lijkt gemaakt voor de specialisten van het klassieke werk. Als eendagscoureurs van het type Luca Paolini (Katusha) mee weten te glippen in de vroege vlucht, moeten zij de drie heuvels van de vierde categorie makkelijk kunnen verteren en zo een gooi doen naar de triomf. Michael Matthews (Orica-GreenEdge), een sprinter met inhoud, ziet waarschijnlijk ook mogelijkheden. Weet zijn ploeg echter bondgenoten te vinden en zijn de knechten nog wel fris genoeg om de halve dag achter een kopgroep te jagen?

Etappe 18, donderdag 29 mei

Het duel om La Magria Rosa nadert zijn ontknoping. Op koersdag nummer 18 krijgen de renners liefst 3500 hoogtemeters voor de kiezen. Met de twee meest cruciale etappes nog in het vooruitzicht, is de kans aanwezig dat de kandidaten voor de eindzege elkaar op de flanken van de Rifugio Panarotta niet hevig bestoken met vurige demarrages. Uitstekende klimmers die net buiten de top-10 dreigen te vallen en nog de ambitie hebben om wat op te schuiven, zullen de ruimte kunnen krijgen om dit te realiseren. Wellicht zit er in de vorm van een ritzege zelfs een mooi extraatje in. Onze geheime tip: de Colombiaan Julian David Arredondo van Trek Factory Racing.

Etappe 19, vrijdag 30 mei

Net als acht dagen geleden is het vandaag een kwestie van iedereen voor zich. Individuele tijdritten zijn nooit een pretje, maar een klimtijdrit van 26,8 kilometer is helemaal een verschrikking. De eerste zeven kilometers zijn nog nagenoeg vlak, daarna begint de Cima Grappa en kent het wegdek een gemiddelde hellingsgraad van 8 procent. De klim is meedogenloos voor iemand met een slechte dag, want dan wordt er met minuten gesmeten. In 2013 was Vincenzo Nibali een klasse apart in de klimtijdrit naar Polsa en verzekerde hij zich op grootse wijze van de eerste eindzege. Kan pocketklimmer Nairo Quintana (Team Movistar) deze prestatie kopiëren?

Etappe 20, zaterdag 31 mei

In een droomscenario wordt het gevecht om het roze pas op de flanken van de gevreesde Monte Zoncolan beslist. Wat de stand van zaken echter ook mag zijn voor aanvang van deze beslissende rit, het wordt dan ook een prachtig slotstuk van deze 97e Ronde van Italië. Een col als deze (10 kilometer tegen 11,9%) nodigt altijd uit tot een interessante prestigestrijd. Ligt de dagzege te wachten op de toekomstige winnaar of zorgt een outsider voor een sensatie zoals Thomas de Gendt in 2012 deed op de Stelvio?

Etappe 21, zondag 1 juni

Alles is beslist en net als in de Tour is de slotdag slechts een formaliteit. De winnende ploeg geniet van de champagne, men rijdt enkele plaatselijke ronden en aan het einde wordt er gesprint tussen de overgebleven spurters. Zet één van hen de kroon op het werk of maakt iemand in één klap een teleurstellende Giro goed?

Belangrijkste renners
Wat ons betreft is Joaquim Rodriguez onze grootste favoriet voor de Roze Trui. De redactie van Cycling Story twijfelt er in haar lijstje Favorieten Roze Trui niet aan dat Rodriguez na twee weken rust volledig klaar is om een gooi te doen naar La Maglia Rosa. Startlijst Giro d’Italia 2014

TV-uitzendingen Giro d’Italia
De Giro d’Italia is op verschillende tv-kanalen te volgen. Onder meer Sporza wielrennen en Eurosport besteden veel en LIVE aandacht aan de Italiaanse rittenkoers. Ook via de NOS is de koers te volgen via de sportjournaals. Voor beelden van de laatste kilometers van de etappes verwijzen we graag door naar onze partner Cyclinghub.

Livestream Giro d’Italia
Sports Livezz: Klik hier om naar de website te gaan.

© Tim van Dijk en Tim van Hengel