Ronde van Vlaanderen 2014 – Uitslag Ronde van Vlaanderen 2014 – Uitslag © Laurens Alblas

Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) heeft voor het tweede jaar op rij de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De oersterke Zwitser behaalde zijn derde zege in vijf edities door de Vlamingen Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling Team) en Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step) te kloppen in sprint als ontknoping van een bloedstollend spannende finale.

De aanzet daarvoor werd gegeven op 45 kilometer van de aankomst. De 210 kilometer daarvoor stonden in het teken van de vroege vlucht van elf renners en een ontelbare reeks valpartijen. De een nog erger dan de ander. Zo botste Johan Vansummeren (Garmin-Sharp) al vroeg in de wedstrijd op een vrouwelijke toeschouwer, waarna de vrouw in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Ook Jürgen Roelandts, de nummer drie van 2013 en kopman van het veelvuldig geplaagde Lotto-Belisol, kwam in aanraking met het asfalt en moest noodgedwongen opgeven.

De chaos in het peloton nam af, nadat de eerste schifting in het peloton had plaatsgevonden op de Koppenberg. Kort daarna werd de afvalrace voortgezet op de Taaienberg en zo bleven er vooraan 13 grote namen over. De samenstelling van de groep: Boonen, Terpstra, Vandenbergh, Stybar, Cancellara, Sagan, Degenkolb, Devenyns, Minard, Van Avermaet, Vanmarcke, Hagen en Leukemans.

Er werd veel naar elkaar gekeken en dat was het sein voor de outsiders om te anticiperen en zich uit de voeten te maken. Greg van Avermaet zag dit ideale moment op 31 kilometer van de meet, waarna hij met landgenoot Stijn Vandenbergh een bewaker van Omega Pharma-Quick Step in zijn wiel kreeg. De voorsprong liep snel richting de minuut, maar na de Oude Kwaremont waren er daar nog maar twaalf tellen van over. Dit had alles te maken met de versnelling van Fabian Cancellara, die dit punt had uitgekozen om zijn duivels te ontbinden. ‘Spartacus’ reed zo hard omhoog dat enkel Sep Vanmarcke zijn demarrage kon beantwoorden.

Het tweetal ging om jacht naar het leidende duo, waar Van Avermaet tevergeefs probeerde om zijn metgezel overboord te gooien. Zij begonnen dus samen aan de laatste beklimming van de dag, de 370 meter lange Paterberg. De steile helling die de benen na 240 kilometer enorm pijnigt. Ook de achtervolgers voelden dat, want ondanks een aanval van Vanmarcke kregen ze het gat nog niet gedicht.

Dat gebeurde wel in de afdaling. Van Avermaet had op de Paterberg een klein gat geslagen naar Vandenbergh, maar de drie hardrijders staken samen een stokje voor een solo. De rest was geklopt, dus volgde er een prachtig pokerspel in de laatste tien kilometers. Vandenbergh, de traagste van de vier, probeerde nog een sprint te ontlopen op twee kilometer, maar Van Avermaet doorzag dat plannetje. Ook Cancellara en Vanmarcke wilden zich niet in de luren laten leggen en dus moest een sprint de prachtige strijd beslissen. Daarin ging de ‘vreemdeling’ in het gezelschap als eerste aan en gaf hij de drie Belgen op knappe wijze het nakijken.

De grote kampioen voegt zich door zijn zege in het rijtje Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen, waardoor hij in de 99e editie de kans krijgt om op eenzame hoogte te komen.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2014: