BMX – Wedstrijdbaan WK BMX gepresenteerd in Ahoy Rotterdam BMX – Wedstrijdbaan WK BMX gepresenteerd in Ahoy Rotterdam

De organisatie van het WK BMX heeft vanmorgen de officiële wedstrijdbaan van het WK BMX gepresenteerd. Het WK BMX vindt deze zomer plaats in Ahoy Rotterdam van 23 tot en met 27 juli. “De baan is een van de meest essentiële onderdelen van een geslaagd WK,” stelt Eric Kersten, organisator van het WK.

“De baan moet uitdagend zijn voor de rijder, spectaculair voor de bezoeker en uiteindelijk de enige echte wereldkampioen naar voren brengen. Ik denk dat we daar met dit ontwerp goed in geslaagd zijn”, aldus Kersten, die zich bij het ontwerp nadrukkelijk liet informeren door de UCI, maar ook door coaches en rijders. “In het verleden werden de coaches en rijders niet betrokken bij het ontwerp van de baan. Wij hebben er nadrukkelijk voor gekozen dit wel te doen. Als er één doelgroep is die begrijpt wat een baan in zich moet hebben, dan zijn zij het. Het zou dan ook gek zijn om ze niet naar hun ervaringen te vragen.”Bas de Bever, bondscoach van de nationale selectie, is verheugd met het baanontwerp: “Deze baan is spectaculair. Als je dan bedenkt dat in het Sportpaleis relatief weinig ruimte is, dan kan je als publiek de rijders bijna aanraken. Dat moet ook voor de sporters een ongekend gevoel geven.”

Dat vindt ook Twan van Gendt, één van de Nederlandse kanshebbers op de wereldtitel: “Ik zie deze baan wel zitten. Een WK in eigen land is natuurlijk al heel bijzonder, maar om indoor in het Sportpaleis te racen is iets waar ik echt naar uitkijk.” De nationale BMX ploeg heeft veel zin in het toernooi in Rotterdam. “Strijden om titels in eigen land is altijd bijzonder,” stelt Jelle van Gorkom die in 2013 al een wereldbekerwedstrijd won voor eigen publiek. “Het publiek motiveert je en ik kijk uit naar oranje gekleurde tribunes in juli.”

Ook Raymon van der Biezen, Martijn Jaspers, Merle van Benthem en Laura Smulders kijken uit naar het WK. Tijdens de persbijeenkomst van vandaag blikte de nationale selectie alvast vooruit. “Sinds de Olympische Spelen in London verwachten heel veel mensen dat ik zomaar de wereldtitel kan pakken. Maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet,” zegt Smulders. “Het deelnemersveld is waanzinnig sterk en ook Olympisch kampioene Mariana Pajón en wereldkampioene Caroline Buchanan hebben al aangeven in juli naar Rotterdam te komen. Het beloven mooie kampioenschappen te worden en wij gaan voor het hoogst haalbare.”

Inmiddels is de kaartverkoop van het WK van start gegaan. Sinds 1 maart kan men via de website kaarten bestellen voor hét BMX evenement van 2014. De organisatie verwacht een grote toeloop aan BMX liefhebbers die van 23 tot en met 27 juli de gehele mondiale wereldtop in actie willen zien. “We hebben dan ook besloten om een speciale ‘Early bird’ korting in het leven te roepen,” vertelt Kersten. “We willen er een groot feest van maken in Ahoy Rotterdam en de vroege vogels belonen met een flinke korting. Het WK is er voor de fans!”

Audio: Interview Laura Smulders

Audio: Interview bondscoach Bas de Bever