Het seizoen op de weg is weer begonnen. Afgelopen weekend konden we genieten van Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Heerlijk, al zeg ik het zelf. Parijs-Nice staat voor de deur, de voorjaarsklassiekers komen er aan en voor je het weet gaat de Giro alweer van start. Maar ik kijk graag nog even terug. Terug naar het veldrijden en de Olympische Spelen.

De Olympische Spelen? Ja, want die kregen voor mij dit keer een hele bijzondere betekenis. Na mijn stage bij NOS Studio Sport (september – november) mocht ik blijven als freelancer en heb deze Spelen dus dichtbij het vuur meegemaakt. Zeventien dagen lang heb ik als beeldredacteur gemonteerd. Van de biatlon tot het schansspringen, van de super-G tot aan reportages voor Studio Sportwinter.

Een mooi bruggetje, want in dat programma kwamen veldrijden en de Olympische spelen even bij elkaar. Op 11 februari zat Marianne Vos aan tafel bij Henry Schut en Erben Wennemars. En hoe kon het ook anders, ging het gesprek over het mogelijk Olympisch worden van het veldrijden (en veldlopen).

De afgelopen maanden werd daar natuurlijk al druk over gelobbyd, en de zevenvoudig wereldkampioen bij de vrouwen kon niet achter blijven haar zegje te doen. “Het is absoluut een droom voor mij,” zei Marianne Vos over deelname aan de Winterspelen. Voor haar de uitgelezen mogelijkheid om nog een gouden medaille aan haar palmares toe te voegen.

Maar is het reëel? Volgens de regels moet een sport voor de Olympische Spelen plaatsvinden op een ondergrond van sneeuw of ijs. Dat kan met veldrijden. Zo af en toe hebben we dat wel eens gezien. Het is alleen meer uitzondering dan regel.

Iets dat in het voordeel spreekt is het steeds internationaler worden van de sport. Lange tijd werd de dienst uitgemaakt door Belgen en Nederlanders. Vos merkt terecht op: “… in Amerika is de sport erg groot geworden en het is inmiddels ook overgewaaid naar Australië.” De wereldkampioen bij de mannen is de Tsjech Zdeněk Štybar en grote concurrent voor Vos bij de vrouwen was Katherine Compton. Helaas maakte die haar status niet waar.

Vos merkte op: “Met veldlopen en veldrijden voeg je wel twee grote sporten toe. Namelijk het atletiek, de moeder van alle sporten en het wielrennen.” Daar geef ik haar gelijk in. Toch betwijfel ik of het in de toekomst gaat gebeuren. Het punt van de ondergrond weegt denk ik zwaar bij het Olympisch Comité. Desondanks hoeft Vos niet te treuren. Bind haar een paar ski’s onder en laat haar meedoen aan het langlaufen. Volgens mij maakt ze ook dan een uitstekende kans op Olympisch eremetaal.