Als klein jongetje van een jaar of negen was ik in 1985 op mijn BMXje op weg naar het crossbaantje vlak bij mijn vader toen één van de buren in de tuin naar de Ronde van Vlaanderen zat te kijken. Ik keerde om, kroop voor de buis en was verkocht. Wielrennen op de weg! En voorjaarsklassiekers, dat was het!

Dit weekend begint het 30e voorjaar sinds Hennie Kuiper op die in Nederland mooie, maar in België kletsnatte zondag in het pak gestoken werd door twee vedetten uit de ploeg van Peter Post: Eric Vanderaerden die won, en Phil Anderson die tweede werd. Een 1-2’tje dat de beide toppers een paar dagen later nog eens herhaalden in Gent-Wevelgem-Gent waar ze, niet tot weinig verbazing van commentatoren Mart Smeets en Heinze Bakker, de massasprint controleren:

Een verslaving was geboren. Eric van der Aerden was de held van het voorjaar en vreemd genoeg ontsnapte de GoldRace volledig aan mijn aandacht.

Het jaar erop werd het virus sterker. Adrie van der Poel pakte een mooie Ronde van Vlaanderen tegen Kelly, Bauer en Van den Brande. Van der Poel was een baas in het voorseizoen met ereplaatsen in zo goed als alle klassiekers. Ik leerde roemruchte passages kennen als de Kemmelberg, de Koppenberg – nog in afwachting van het drama Skibby in ’87 – en de Paddenstraat. Het Bos van Wallers, de Carrefour de l’Arbre en Sart Tilman of de Côte de Ben Ahin. Alleen de namen al brengen het bloed aan het koken, de lente komt eraan!

Met de Omloop het Volk voor de deur – ja ik weet dat we sinds 2009 het Nieuwsblad moeten zeggen – gaan mijn herinneringen terug naar Teun van Vliet die in 1987 zijn beste seizoen in de verf zette door onder andere Steven Rooks en John Talen terug te wijzen in een mooie finale. Wat een andere wereld was het toen. Steven Rooks had al een top 10 in de Tour op zijn erelijst en deed mee in finales van klassiekers alsof het niets was. Vooral een jaar later vloog de Noord-Hollander. Stel je voor dat we morgen ineens Robert Gesink of dat soort mannen in de finale terugzien!

In 2011 werd er weer een beetje als in de ‘oude tijden’ gekoerst. Sebastian Langeveld ging heerlijk vroeg in de aanval en kreeg na een flinke solo gezelschap van Juan-Antonio Flecha, die hij er in een fraaie sprint oplegde. Het was beestenweer die dag in ‘Het Nieuwsblad’, en thuis voor de buis dacht ik: het is echt lente!

Al een aantal jaar wordt er ook gepraat over Niki Terpstra en Lars Boom als favorieten voor de openingskoers in België. Het mag er wel eens van komen dit jaar. En als de één nou wint op zaterdag in Gent, dan mag de ander de dag daarop in Kuurne wel winnen. Hebben we tenslotte niet een aanzet van het sportjaar gehad in Sochi die doet denken aan die van 1988? Over dat voorjaar een volgende keer. Laat de voorjaarsklassiekers maar komen!