Omloop Het Nieuwsblad 2014 – Voorbeschouwing en favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2014 – Voorbeschouwing en favorieten

Het is koers in Vlaanderen! Na lang wachten wordt het klassieke voorjaar eindelijk geopend met de Omloop Het Nieuwsblad. Wie heeft er goede benen op de eerste belangrijke afspraak en wie is er met een achterstand uit de winter gekomen? Cycling Story waagde zich aan een prognose en schuift daarbij vijf heren naar voren.

Topfavoriet: Tom Boonen
5x E3 Harelbeke, 3x Ronde van Vlaanderen, 3x Gent-Wevelgem, 2x Kuurne-Brussel-Kuurne, 2x Scheldeprijs en 1x Dwars door Vlaanderen. Zeer veel renners kunnen enkel dromen van dit rijtje. Voor de Vlaamse publiekslieveling Tom Boonen is het werkelijkheid. Een overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad ontbreekt echter nog in de verzameling. Dit is dan ook een persoonlijke ambitie van de 33-jarige kopman van het ijzersterke Omega Pharma-Quick Step. Die drang is na een rampzalig 2013 enkel groter geworden. Dat bleek wel in de Ronde van Qatar waar hij direct indruk maakte met twee ritzeges. De concurrentie is gewaarschuwd voor deze herboren Boonen.

Schaduwfavoriet Jürgen Roelandts
Boonen’s landgenoot Jürgen Roelandts is ook uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. De 28-jarige renner van concurrent Lotto-Belisol eindigde als derde in de door Niki Terpstra gewonnen Ronde van Qatar. Roelandts heeft nog geen grote (semi-)klassieker op zijn palmares staan, maar onze zuiderbuur zette vorig jaar met een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen een belangrijke stap vooruit. Volgens de renner zelf is zijn voorjaar geslaagd met een zege tussen de Tirreno-Adriatico en Parijs-Roubaix. Wij geloven echter dat hij met zijn kwaliteiten en vorm in het openingsweekend direct toe kan slaan.

Grote kanshebber: Sylvain Chavanel
Hij was 5 jaar lang de belangrijkste luitenant van Tom Boonen, maar Sylvain Chavanel besloot in het najaar van 2013 om Omega Pharma-Quick Step te verlaten. Hij tekende een tweejarig contract bij het Zwitserse IAM Cycling, waar hij tijdens het voorjaar de absolute leider zal zijn. Een nieuwe rol voor de 34-jarige Fransman. ‘La Machine’ heeft echter genoeg ervaring om met de druk om te kunnen gaan. Dat zal hij aanstaande zaterdag direct willen bewijzen met een sterk optreden namens zijn nieuwe werkgever. Chavanel begon het seizoen met plaats zeven in de Tour Méditerranéen en ook hij lijkt dus klaar voor het eerste duel op Vlaamse bodem.

Renner van de tweede rij: Sébastien Turgot
De transfer van Sébastien Turgot was de voorbije winter ook opvallend. Hij deed samen met Damien Gaudin de deur bij Team Europcar achter zich dicht en trok naar AG2R-La Mondiale. Een aangename kwaliteitsimpuls voor de Franse formatie. Met name Turgot ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een sterke klassieke renner, met een tweede plaats in Parijs-Roubaix 2012 als absolute hoogtepunt. Wij zijn benieuwd of de Fransman de lijn door kan trekken en zich kan laten gelden in het voorjaar. Zijn aanloop was anoniem, maar wellicht zorgt deze Fransman wel voor een verrassing tijdens de Omloop Het Nieuwsblad.

Outsider: Gerald Ciolek
Gerald Ciolek verraste in 2013 de gehele wielerwereld door namens het bescheiden Team MTN-Qhubeka in barslechte omstandigheden Milaan-San Remo op zijn naam te schrijven. Hij klopte daar niemand minder dan Peter Sagan in de sprint. Bij de wisselvallige Ciolek is het enkel afwachten of dit een eenmalige opleving was of dat hij dit niveau vaker kan laten zien. Wellicht te beginnen bij het Belgische openingsweekend. De voormalig kampioen van Duitsland won al een etappe in de Ruta del Sol waardoor hij met enig vertrouwen aan de start staat. Een coureur om absoluut rekening mee te houden.

De favorieten voor de Omloop Het Nieuwsblad 2014 volgens Cycling Story:
***** Boonen
**** Roelandts, Terpstra
*** Van Avermaet, Chavanel, Langeveld
** Kristoff, Stybar, Turgot, Vanmarcke
* Boom, Ciolek, Leukemans, Phinney, Stannard

Joker: Arnaud Démare (Fra)