Nieuwe data en hertekende finish voor derde World Ports Classic Nieuwe data en hertekende finish voor derde World Ports Classic

De World Ports Classic maakt dit jaar een flinke sprong op de kalender. Terwijl vorig jaar het peloton eind augustus aan de start stond van de wedstrijd tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen, speelt het toneel zich dit jaar hartje lente (24 en 25 mei) al af. Ook zijn het parcours en de finish in Rotterdam enigszins hertekend.

“De World Ports Classic is als een baby”, zei Tour-baas Christian Prudhomme in 2012 tegen Cycling Story na afloop van de eerste editie van de wedstrijd. “Een baby is erg leuk, maar moet groeien, net als de koers.” Na eindzeges van Tom Boonen en Nikolas Maes in de twee dagen durende koers maakt de wedstrijddatum nu dus een sprong voorwaarts van drie maanden in het wielerseizoen. Het weekend van de ‘Koers van de wind’ komt daarmee midden in een reeks etappewedstrijden, zoals de Vierdaagse van Duinkerke, de Ronde van Picardië en de Ronde van België. De organisatie hoopt op die manier renners aan te trekken die twee maanden later tijdens de Tour de France willen schitteren.

Net als tijdens de eerste editie van de World Ports Classic start de koers met een etappe tussen Rotterdam en Antwerpen (191 km) op 24 mei. Drie maanden eerder dan de twee vorige edities. Tijdens de doortocht door Zeeland zal het peloton, mogelijk mede dankzij de wind, voortdurend moeten opboksen tegen de dreiging van waaiervorming. Na een nacht in Antwerpen zetten de profs koers naar het Noorden voor een rit van 163 kilometer met finish in het Rotterdamse havengebied. De organisatie wijkt daarmee af van de gebruikelijke finishlocatie aan de Boompjes en zoekt een omgeving op die nog meer past bij de uitstraling van de wedstrijd. Bovendien zal de World Ports Classic, na de passage van twee kasseistroken in Brabant voor het eerst een doorkomst in de stad Breda beleven.