WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Favorieten Elite-mannen WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Favorieten Elite-mannen foto: Tim van Hengel

De jaarlijkse hoogdag voor de veldrijders staat weer voor de deur. Net als in 2009 heeft het Brabantse Hoogerheide de eer om het wereldkampioenschap te organiseren. Bij de heren gaat men op zoek naar een opvolger van Sven Nys, die ook nu de torenhoog favoriet is. Gaat de Belg voor de derde keer met de regenboogtrui aan de haal of zorgt Lars van der Haar voor een Nederlandse feest? En wie mogen we nog meer van voren verwachten? Cycling Story blikt vooruit en stelde deze lijst met favorieten op.

Parcours
Het WK-parcours zal op enkele aanpassingen na gelijk zijn aan het parcours van de afgelopen wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. Zo is de lengte per ronde uitgebreid naar 3.400 meter, gaan de renners niet één maar twee keer over de fietsbrug, wordt de dorpskern ontzien en wordt er dus minder over verharde wegen gereden en wordt er meer geprofiteerd van de natuurlijke hindernissen zoals de hoogteverschillen in de omgeving.

WK veldrijden Hoogerheide 2014 - Parcours

WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Parcours

Vijf sterren: Nys
Er wordt druk gespeculeerd over staat van de ondergrond op de dag van de titelstrijd. Voorlopig is het parcours nog snel en droog, maar zware regenbuien kunnen de omloop veranderen in een moddercross. Voor één persoon doen de omstandigheden niet ter zake: Sven Nys. Sinds 27 december 2013 reed de titelverdediger in zes van de zeven wedstrijden naar de overwinning. Met name in zijn eigen Grote Prijs en het Belgisch kampioenschap waren zijn solo’s indrukwekkend. Een Nys in die topvorm lijkt, ongeacht de omstandigheden, zeer moeilijk van een derde wereldtitel af te houden. Door zijn ervaring zal de 37-jarige Belg ook niet wakker liggen van zijn favorietenrol en de spelletjes in de media vanuit andere kampen.

Vier sterren: Van der Haar, Meeusen
In het geval dat Nys verrassend genoeg niet aan de verwachtingen kan voldoen, hebben onze zuiderburen met Tom Meeusen nog een belangrijke troef in handen. Achter zijn landgenoot is hij de beste man in vorm. Dat bewees hij wel met podiumplaatsen in de laatste drie crossen. De wereldbekermanche van Nommay (Fra) schreef hij vorige week zelfs op zijn naam door thuisfavoriet Francis Mourey te kloppen in de sprint. Daarmee hebben we gelijk het wapen van de 25-jarige Meeusen te pakken. Hij beschikt over een ijzersterk eindschot en daardoor lijkt het voor de concurrentie zaak om niet met hem naar de streep te trekken. Meeusen zelf zal natuurlijk tot de slotfase proberen te volgen en wellicht kan hij in de laatste rechte lijn voor een sensatie zorgen.

Iemand die dat ook hoopt te doen is Lars van der Haar (22). De Nederlander is dé hoop voor een eerste vaderlandse wereldtitel sinds Lars Boom (2008). Een jaar geleden veroverde hij tijdens zijn debuut op het WK voor profs op knappe wijze de bronzen medaille. Hij heeft deze lijn door kunnen trekken en zich met constante prestaties in de wereldtop van het veldrijden weten te nestelen. Zijn eindzege in de World Cup is het bewijs voor zijn sterke ontwikkeling. Met de steun van het thuispubliek moet hij in staat zijn om op deze snelle omloop een gooi te doen naar de regenboogtrui. Om zijn droom te realiseren kan hij net als Meeusen vertrouwen op zijn sprint. De Belgen zullen extreem op hun hoede moeten zijn voor onze vinnige landgenoot.

Drie sterren: Albert, Stybar, Vantornout
Dit trio heeft twee zaken met elkaar gemeen. De drie heren hebben meermaals bewezen dat ze goed zijn op kampioenschappen, maar hun vormpeil is een vraagteken. Tweevoudig wereldkampioen Niels Albert won op overtuigende wijze de World Cup van Rome, maar daarna stelde hij door ziekte zwaar teleur op het Belgisch kampioenschap. Hij stapte af en daarna waren de wedstrijden in Zonnebeke (9e) en Nommay (12e) geen succes. Albert zou er echter zo maar weer kunnen staan op de omloop, waar hij in 2009 zijn eerste wereldtitel vierde. Bij landgenoot Klaas Vantornout staat de teller nog op 0, maar was vorig jaar met plaats twee wel dichtbij. Rond de kerstperiode kampte ook hij met gezondheidsproblemen en reed hij eveneens de nationale titelstrijd niet uit. Er was een opleving in Ottegem (2e), maar in Leuven (niet gefinisht) en Nommay (10e) was het weer niks. Of speelde hij verstoppertje tijdens de laatste krachtmetingen? Met de sluwe Mario de Clercq als ploegleider is dat niet ondenkbaar.

Iemand die drie weken lang verstoppertje heeft gespeeld, is Zdenek Stybar. De Tsjech besliste pas 48 uur voor het WK over zijn deelname. Daarmee kwam er gelijk een gevaarlijke outsider bij. De succesvolle wegrenner reed tijdens deze winter zeven crossen en werd onder andere tweede tijdens de GP Sven Nys. Na deze prestatie vertrok hij als voorbereiding op het wegseizoen drie weken op training. Zijn conditie zal dus dik in orde zijn. Het gebrek aan wedstrijdritme kan dan weer een nadeel vormen. De tweevoudig winnaar (2010, 2011) blijft echter iemand om goed in de gaten te houden.

Twee sterren: Mourey, Pauwels, Peeters, Walsleben
Iemand die in goede vorm naar Hoogerheide afreist is Francis Mourey. De Fransman stelde vorige week voor eigen volk niet teleur door tot de laatste meters mee te strijden voor de overwinning in Nommay. Hij stond al eens op het WK-podium (brons 2006) en bereikte daarnaast vier keer de top-5. Net als de Duitser Philipp Walsleben kan hij het de Belgen lastig maken. De wereldkampioen bij de beloften van 2009 is dit seizoen blessurevrij gebleven en toont eindelijk zijn grote potentieel. Hij kleurt vaak de cross, maar na driekwart wedstrijd gaat de kaars vaak langzaam bij hem uit. Kan hij ditmaal wel tot het einde om de ereplaatsen meedoen? Rob Peeters is nog een outsider uit het Belgische kamp. Hij is altijd een gevaarlijke kandidaat en verraste al eens op het WK 2012 met een zilveren plak. De zwijgzame Kevin Pauwels kwam nog niet verder dan brons, maar lijkt momenteel niet de topvorm te hebben om snel in aanmerking te komen voor eremetaal. Of heeft hij net als Klaas Vantornout, ploegmaat bij Sunweb-Napoleon Games, in de aanloop naar dit wereldkampioenschap niet het achterste van zijn tong laten zien?

Één ster: Van Amerongen, Bina, Bosmans, Simunek, Taramarcaz
In 2007 zorgde de Amerikaan Jonathan Page voor een levensgrote sensatie door het zilver te pakken achter Erwin Vervecken. Hij toonde aan dat alles mogelijk is op een wereldkampioenschap. Wellicht gaat één van bovenstaande vijf namen hem zeven jaar later achterna. Vanuit Nederlands oogpunt is het hopen op een glansrol voor Thijs van Amerongen. De 27-jarige Nederlander is uitgegroeid tot een vaste waarde in de subtop. Helaas viel er nog geen echte uitschieter te noteren. Komt deze er op 2 februari voor eigen publiek?

De favorieten voor het WK veldrijden 2014 (Hoogerheide) volgens Cycling Story:
***** Nys
**** Van der Haar, Meeusen
*** Albert, Stybar, Vantornout
** Mourey, Pauwels, Peeters, Walsleben
* Van Amerongen, Bina, Bosmans, Simunek, Taramarcaz

De volledige startlijst van de elite-mannen vindt u hier: WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Volledige startlijst elite-mannen