WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Vooruitblik en livestreams WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Vooruitblik en livestreams

Komend weekeinde staat in het Noord-Brabantse Hoogerheide de absolute wereldtop aan de start tijdens de WK veldrijden en Nederland is daarin goed vertegenwoordigd. Marianne Vos weet intussen wat het is om wereldkampioen te zijn: ze is sinds 2009 ongeslagen op het WK veldrijden en gaat in Hoogerheide voor haar zevende titel. Bij de heren kan Lars van der Haar wel eens heel hoge ogen gooien; de crosser van het Rabobank Development Team won dit jaar het wereldbekerklassement en voert op dit moment de UCI-ranking aan. Titelverdediger bij de heren is Sven Nys.

Het WK veldrijden wordt voor het eerst sinds 2009 weer in Nederland georganiseerd en Hoogerheide zal dus wederom het strijdtoneel zijn voor de clash tussen de Nederlandse supporters en de Belgische. Tijdens het vorige WK was Lars Boom de grote angstgegner voor België en de massaal naar Hoogerheide afgereisde Belgische fans lachten dan ook smadelijk toen bleek dat de Nederlander niet in goeden doen was. Hun landgenoten op de fiets domineerden het WK, legden de concurrentie lam en uiteindelijk mocht Niels Albert de regenboogtrui aantrekken.

Anno 2014 heeft Lars Boom de overstap gemaakt naar de weg, maar intussen heeft de jonge Lars van der Haar diens plek op de Nederlandse veldrittroon overgenomen. De behendige veldrijder kroonde zich enkele weken geleden in Gasselte voor de tweede maal op rij tot Nederlands kampioen en won niet veel later de wereldbeker. Dankzij zijn zeges in de crossen van Valkenburg, Tabor en Heusden-Zolder en zijn constante rijden in de andere vier klassementsproeven eindigde hij in het eindklassement van de prestigieuze trofee ver voor de nummers twee en drie Philipp Walsleben en Niels Albert.

De Belgische dominantie is niet meer wat het geweest was; steeds vaker steken renners uit andere landen hun koersneus aan het venster. Behalve de Nederlander Lars van der Haar zijn dat bijvoorbeeld de Duitser Walsleben, de Fransman Francis Mourey en de Tsjech Martin Bina. En dan is er nog Zdenek Stybar: de wereldkampioen veldrijden van 2010 en 2011 heeft intussen – net als Lars Boom – ‘de overstap’ gemaakt, maar rijdt zo nu en dan een cross en laat daarin zien het stiel nog altijd onder de knie te hebben. De Tsjech laat vooralsnog in het midden of hij deel zal nemen aan het WK in Hoogerheide, maar als hij start, dan is het zeker een naam om rekening mee te houden.

Toch herbergt de Belgische selectie met afstand de meeste favorieten. Met Sven Nys en Niels Albert hebben de zuiderburen de wereldkampioenen van 2005, 2009, 2012 en 2013 onder de pannen. Daarnaast is winnen ook Klaas Vantornout, Kevin Pauwels en Tom Meeusen – dit weekend nog winnaar van de wereldbekercross van Nommay – niet vreemd. Al met al maakt een brede top aanspraak op die felbegeerde regenboogtrui in Hoogerheide.

Deelnemers WK Veldrijden
WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Volledige startlijst elite-mannen
WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Volledige startlijst mannen onder 23

Uitslagen 2013
Heren

1. Sven Nys (Bel)
2. Klaas Vantornout (Bel)
3. Lars van der Haar (Ned)
4. Bart Wellens (Bel)
5. Philipp Walsleben (Dui)

Dames

1. Marianne Vos (Ned)
2. Katherine Compton (VSt)
3. Lucie Chainel-Lefèvre (Fra)
4. Katerina Nash (Tsj)
5. Sanne van Paassen (Ned)

Parcours
Het WK-parcours zal op enkele aanpassingen na gelijk zijn aan het parcours van de afgelopen wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. Zo is de lengte per ronde uitgebreid naar 3.400 meter, gaan de renners niet één maar twee keer over de fietsbrug, wordt de dorpskern ontzien en wordt er dus minder over verharde wegen gereden en wordt er meer geprofiteerd van de natuurlijke hindernissen zoals de hoogteverschillen in de omgeving.

WK veldrijden Hoogerheide 2014 - Parcours

WK veldrijden Hoogerheide 2014 – Parcours

Programma
Zaterdag 1 februari
11.00 uur – Junioren
15.00 uur – Elite Dames

Zondag 2 februari
11.00 uur – Beloften
15.00 uur – Elite Heren

Website
WKHoogerheide2014.nl

Uitzendingen en livestreams
Sporza
Zaterdag 1 februari
10.45 uur – één – Rechtstreeks verslag van het WK veldrijden voor junioren, met voor- en nabeschouwing vanuit Hoogerheide. Gast: Sven Vanthourenhout. Presentatie: Karl Vannieuwkerke. Commentaar: Michel Wuyts en Paul Herygers.
14.40 uur – één – Rechtstreeks verslag van het WK veldrijden voor vrouwen, met voor- en nabeschouwing vanuit Hoogerheide. Gast: Sven Vanthourenhout. Presentatie: Karl Vannieuwkerke. Commentaar: Michel Wuyts en Paul Herygers.

Zondag 2 februari
10.50 uur – Canvas – Rechtstreeks verslag van het WK veldrijden voor beloften, met voor- en nabeschouwing vanuit Hoogerheide. Gast: Sven Vanthourenhout. Presentatie: Karl Vannieuwkerke. Commentaar: Michel Wuyts en Paul Herygers.
14.00 uur – Canvas – Met LIVE verslag van het WK veldrijden bij de elite, met voor- en nabeschouwing vanuit Hoogerheide. Gast: Sven Vanthourenhout. Presentatie: Karl Vannieuwkerke.

Sports-livezz
Sports-livezz.com heeft voor het WK veldrijden livestreams klaarstaan. Je kunt op deze link terecht voor de cross!