Wanneer wint Van der Haar de wereldbeker? Wanneer wint Van der Haar de wereldbeker?

Morgen staat in het Franse Nommay de laatste wedstrijd om het wereldbekerklassement op het programma. Onze landgenoot Lars van der Haar gaat met 54 punten voorsprong op nummer twee Niels Albert ruim aan kop en met zeges in Valkenburg, Tabor en Heusden-Zolder is hij dé topfavoriet voor de eindzege. Toch maken ook Albert en Philipp Walsleben nog kans op de wereldbeker. Cycling Story zet de scenario’s even op een rijtje.

Brengt Lars van der Haar morgen, in navolging van Richard Groenendaal en Adrie van der Poel, de wereldbeker terug naar Nederland? Het is de hamvraag voor de cross in Nommay. De feiten liggen voor de Nederlands kampioen op voorhand gunstig, maar één lekke band kan al een behoorlijke terugval in de wedstrijd betekenen. Hij heeft de beste papieren, maar statistisch maken ook de Belg Niels Albert en de Duitser Philipp Walsleben aanspraak op de titel. Voor nummer vier en wereldbekerwinnaar in 2012 Kevin Pauwels is het gat met de koppositie meer dan tachtig punten en dus komt hij niet meer in aanmerking.

(foto: © Hinderikus Hoving / hinderikus.webs.com)

(foto: © Hinderikus Hoving / hinderikus.webs.com)

De stand in het algemeen klassement is als volgt: Lars van der Haar staat aan de leiding met 407 punten, gevolgd door Niels Albert met 353 punten en Philipp Walsleben (344). Van der Haar heeft voor aanvang van de veldrit in Nommay drie wereldbekerzeges op zak, Albert twee (Koksijde en Rome) en Walsleben heeft tot nu toe genoegen moeten nemen met een tweede plaats in Tabor en twee derde plaatsen in Valkenburg en Koksijde.

De renners worden gerangschikt naar hun prestaties in de wereldbekerwedstrijden, dus naar het aantal eerste plaatsen, tweede plaatsen enzovoort. Als Van der Haar en Albert in gelijke punten en met een gelijk aantal overwinningen eindigen, dan kijkt de wedstrijdjury naar het aantal tweede plaatsen van beide renners om een winnaar aan te wijzen. Bekijk op Wikipedia de puntentelling voor de wereldbeker veldrijden.

De prestaties van het trio in de wereldbeker

 ValkenburgTabor KoksijdeNamenZolderRome
Van der Haar1110512
Albert11613131
Walsleben3239411

(Foto: © Laurens Alblas / cyclingstory.nl)

(Foto: © Laurens Alblas / cyclingstory.nl)

Lars van der Haar wint de wereldbeker als…
…hij minimaal als 25e eindigt morgen tijdens de cyclocross in Nommay. Hij wint dan 26 punten en komt dan op een totaal van 433. Als Niels Albert in dat geval wint, dan heeft ook hij 433 punten en staan ze gelijk in het aantal punten en het aantal zeges, maar dan gaat de wereldbeker toch naar Van der Haar dankzij zijn tweede plaats in de veldrit in Rome.

Niels Albert wint de wereldbeker als…
…hij de wedstrijd in Nommay wint en Van der Haar buiten de top 25 eindigt. De regerend houder van de wereldbeker komt dan op 433 punten en de topfavoriet voor de eindzege strandt dan op minimaal 1 punt. Albert pakt in dat geval zijn derde wereldbeker, want ook in het seizoen 2010/’11 was hij al eens de beste.

Philipp Walsleben wint de wereldbeker als…
…hij aan het eind van de cross in Nommay op het hoogste treetje van het podium staat, Lars van der Haar buiten de top 34 eindigt en waar Niels Albert dan eindigt, dat maakt voor de Duitser dan niets uit: het verschil tussen hem en Albert is namelijk maar negen punten. Als de Belg in dat geval op de tweede plaats finisht, dan pakt hij tien punten minder dan Walsleben en gaat de wereldbeker – met één punt verschil – voor de eerste keer mee naar Duitsland.