Simon Gerrans zal morgen – als pech hem bespaard blijft – de eerste drievoudig winnaar van de Tour Down Under worden. De Australiër van Orica-GreenEdge eindigde vandaag, in de door Richie Porte (foto) gewonnen vijfde etappe, als derde en nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Cadel Evans. “Het is een droom dat ik de trui weer terug heb”, zei Gerrans na de aankomst, nadat hij eerder deze week ook al aan de leiding had gestaan.

Cadel Evans, winnaar van de Tour de France in 2011, begon de dag met een voorsprong van zeven seconden, maar aan het eind van de 151 kilometer lange etappe had Gerrans opnieuw de macht gegrepen in het algemeen klassement dankzij de bonificatieseconden (4″) en een gat van vier seconden op zijn landgenoot. Hij staat slechts één seconde voor op de kopman van BMC. Ook in 2012 pakte Gerrans de leiding in deze etappe en toen legde hij de basis voor zijn tweede eindzege in de Tour Down Under.

Richie Porte was de andere grote winnaar van de dag. De Sky-renner begon als tiende aan de etappe, maar dankzij zijn etappezege is hij gestegen naar de vierde plaats in het algemeen klassement, tien seconden achter Gerrans. De winnaar van Parijs-Nice 2013 demarreerde op de drie kilometer lange slotklim. “Dit resultaat is beter dan ik hoopte”, zei Porte. “Het was een erg stressvolle dag met veel wind, maar mijn ploeg heeft ongelooflijk werk voor me gedaan.”

Onze landgenoot Robert Gesink zakte een plaatsje in het algemeen klassement, ondanks zijn sterke vierde plaats aan de aankomst.

Tour Down Under – Uitslag etappe 5
1. Richie Porte (Team Sky) 3u 42’20”
2. Diego Ulissi (Lampre-Merida) +10″
3. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) +10″
4. Robert Gesink (Team Belkin) +14″
5. Daryl Impey (Orica-GreenEdge) +14″

Klik hier voor de volledige uitslag.

http://youtu.be/Jc4iguOot_Y

Cycling Story Koersspel
Hinderikus Hoving was vandaag met zijn ploeg Gasselter Stoempers de beste in de daguitslag van het Cycling Story Koersspel! Hij had maar liefst zeven renners uit de top 10 in zijn selectie: Porte (1e), Ulissi (2e), Gerrans (3e), Gesink (4e), Impey (5e), Hansen (9e) en Thomas (10e). Gefeliciteerd! Achter Hinderikus eindigden negen deelnemers met 43 punten op een gedeelde tweede plaats. In het algemeen klassement schuift jaa (jaa) een plekje op en is met 185 punten de nieuwe leider. Bekijk alle uitslagen op de website van het Koersspel.