Vorig jaar verraste Tom-Jelte Slagter vriend en vijand door de Tour Down Under op zijn naam te schrijven. De Nederlander bezorgde Team Blanco – opvolger van het geplaagde Rabobank – daarmee meteen een enorme opsteker en werd tevens de eerste Nederlander die het WorldTour-klassement aanvoerde. Slagter – inmiddels overgestapt naar Garmin – zal zijn titel niet verdedigen: hij wordt immers binnenkort vader en wil daarom thuisblijven. De Tour Down Under 2014 begint op dinsdag 21 januari.

Tour Down Under (Aus) | Dinsdag 21 januari – zondag 26 januari 2014
Inhoudsopgave: Deelnemers | Cycling Story Koersspel | Erelijst | Parcours | Uitzendingen en livestreams

Belkin, sinds de Tour de France de nieuwe naam van Team Blanco, heeft de winnaar van de Tour Down Under deze winter dus zien vertrekken, maar verschijnt desondanks ambitieus aan de Australische wedstrijd. Kopman binnen de ploeg is Robert Gesink en hij wordt bijgestaan door de Nederlanders Stef Clement, Rick Flens en Bram Tankink. Ook heeft hij de Australiërs Jack Bobridge, vorig jaar tweede in het bergklassement, 12-voudig starter in de Tour Down Under Graeme Brown en David Tanner aan zijn zijde.

Deelnemers Tour Down Under 2014
Startlijst Tour Down Under 2014

Cycling Story Koersspel
Tijdens de Tour Down Under organiseert Cycling Story het eerste Cycling Story Koersspel van 2014! Stel jouw ideale ploeg voor de Tour Down Under samen en win een mooie prijs! Schrijf je gratis in via de website van het Cycling Story Koersspel! Volg @koersspel op Twitter voor de laatste ontwikkelingen en je vragen!

Erelijst
2013: Tom-Jelte Slagter (Ned)
2012: Simon Gerrans (Aus)
2011: Cameron Meyer (Aus)
2010: André Greipel (Dui)
2009: Allan Davis (Aus)

Top 5 vorig jaar
1. Tom-Jelte Slagter (Ned) 18u 28’32”
2. Javier Moreno (Spa) +17″
3. Geraint Thomas (GBr) +25″
4. Jon Izagirre (Spa) +32″
5. Ben Hermans (Bel) +34″

Etappeschema
21/1 Etappe 1: Nuriootpa – Angaston, 135 km
22/1 Etappe 2: Prospect – Stirling, 150 km
23/1 Etappe 3: Norwood – Campbelltown, 145 km
24/1 Etappe 4: Unley – Victor Harbor, 148,5 km
25/1 Etappe 5: McLaren Vale – Willunga Hill, 151,5 km
26/1 Etappe 6: Adelaide, 95 km

Etappes
Etappe 1
Link De eerste etappe van de Santos Tour Down Under start in Nuriootpa en gaat door de Barossa naar de aankomst in Angaston. Het is de eerste keer sinds de Tour Down Under van 1999 dat een etappe vertrekt vanuit Nuriootpa.

Etappe 2
Link De start van etappe 2 vindt plaats in het populaire Prospect en de koers leidt de renners door de heuvels van Adelaide naar aankomstplaats Stirling. De toeschouwers zien de renners twee keer een plaatselijke ronde afleggen voordat ze finishen.

Etappe 3
Link Norwood is gastheer van de start van de derde etappe in de Tour Down Under. Voordat de renners aankomen in Campbelltown moeten ze eerst de beklimming van de Corkscrew Hill overleven. De klim maakte vorig jaar voor het eerst zijn opwachting in de Australische ronde en scheidt de jongetjes van de mannen.

Etappe 4
Link Enkele uren voor de start van de vierde etappe rijden duizenden fietstoeristen hetzelfde parcours als de professionals in de Bupa Challenge Tour. Amateurs en profs vertrekken vanaf King William Road in Unley naar het zuidelijk gelegen Victor Harbor.

Etappe 5
Link Tussen de Mount Lofty Ranges en de Golf van St. Vincent ligt McLaren Vale: de startplaats van etappe 5. Deze etappe is altijd erg in trek bij het publiek en ook dit jaar worden duizenden toeschouwers verwacht langs de etappe met aankomst op Willunga Hill.

Etappe 6
Link In de slotetappe rijden de renners 18 ronden van 4,75 kilometer in de straten van Adelaide. De zesde rit valt samen met Australia Day, dus de dag zal opgeleukt worden met veel evenementen.

Website
Tourdownunder.com.au

Uitzendingen Tour Down Under 2014
Nog niet bekend.

Livestreams Tour Down Under 2014
Sports Livezz: Klik hier om naar de website te gaan.