Vos en Van der Haar tonen overmacht tijdens NK veldrijden Vos en Van der Haar tonen overmacht tijdens NK veldrijden

Lars van der Haar en Marianne Vos hebben zondag hun klasse getoond tijdens de NK veldrijden in de bossen van Gasselte. Van der Haar had op de finish een voorsprong van krap een minuut op Corne van Kessel en Marianne Vos kwam maar liefst één minuut en 41 seconden eerder over de finish dan nummer twee Sophie de Boer. De uitslagen zijn te vinden op de website van de NK veldrijden. Bekijk hier (heren) en hier (dames) de foto’s van de koers.

Van der Haar toonde dat hij momenteel uitstekend in vorm is. Op het zware parcours bij ’t Nije Hemelriek in het Drentse Gasselte wist de 22-jarige voor de tweede maal op rij de titel te pakken. Nadat de Woudenberger de koers in de eerste fase vooral gecontroleerd had, sloeg hij in het tweede deel van de wedstrijd toe. De voorsprong bouwde hij gestaag uit en op de streep was het gat met achtervolger Van Kessel 59 seconden. Van der Haar. “Het was een erg zwaar parcours, maar wel een van de mooiste die we hier in Gieten en Gasselte hebben gehad. Ik ben enorm blij met het kampioenschap en nu ga ik mij richten op het veilig stellen van de wereldbeker. Pas daarna komt het WK.”

Voor tweede man Van Kessel (Veldhoven) was het duidelijk. Hij kon niet anders dan genoegen nemen met de tweede plaats. “Tweede worden achter iemand die wereldbekers kan winnen is een hele goede prestatie. Daarom ben ik dik tevreden met de tweede plek.” Thijs van Amerongen (Vorden) die derde werd, stelde het duidelijk. “Met deze derde plek moet ik tevreden zijn. Er zat niet meer in vandaag.”

Marianne Vos toonde bij de vrouwen dat ze in Nederland op eenzame hoogte staat. Voor de vierde maal in haar carrière greep de topper uit Meeuwen de nationale titel. Eén minuut en 41 seconden voorsprong bouwde Vos in bijna 45 minuten op. Vos liet er geen gras over groeien en nam in de beginfase al een beslissende voorsprong. Sophie de Boer (Nijmegen) volgde, maar het gat tussen haar en koploper Vos werd steeds groter. De Boer kon zich concentreren op het behoud van haar tweede plaats en dat deed ze met verve. Op de streep had ze vijftien seconden voorsprong op Sabrina Stultiens uit Meijel.

Kampioen Marianne Vos was erg blij. “Dit is een mooie opsteker voor het WK over drie weken. De omstandigheden waren goed en het parcours was prima in orde”, aldus Vos. Ondanks dat ze nu vier titels op zak heeft, toonde Vos zich erg verheugd. “Het is altijd weer mooi om een kampioenstrui aan te mogen trekken.”

Bij de Beloften was het Matthieu van der Poel die met overmacht de titel greep. Hij gaf de concurrenten al in de eerste ronde het nakijken. Ook de tweede plaats ging naar dezelfde familie die in het Belgische Kapellen woont, want broer David ging met de zilveren plak naar huis. Na afloop van het NK liet Mathieu van der Poel weten geen uitdaging meer te zien bij de Beloften. Hij wil volgend jaar zijn geluk beproeven bij de profrenners.

Uitslagen 2014
Heren
1. Lars van der Haar
2. Corne van Kessel
3. Thijs van Amerongen
4. Thijs Al
5. Eddy van IJzendoorn

Dames
1. Marianne Vos
2. Sophie de Boer
3. Sabrina Stultiens
4. Thalita de Jong
5. Reza Hormes-Ravenstijn