Terpstra en Keisse prolongeren titel in Zesdaagse Rotterdam Terpstra en Keisse prolongeren titel in Zesdaagse Rotterdam

Na een ongemeen spannende strijd hebben Niki Terpstra en Iljo Keisse de 32e editie van de Zesdaagse van Rotterdam op hun naam geschreven. In een sensationele koppelkoers wisten de titelverdedigers met pijn en moeite Kenny De Ketele en Jasper De Buyst achter zich te houden. Michael Morkov en Alex Rasmussen legden beslag op de derde plek. Grootste winnaar was het publiek. Dat kon in de afgelopen zes dagen genieten van baanwielrennen dat bovenal bewees topsport te zijn.

Organisator Frank Boelé: “We zijn al een aantal jaren bezig om de focus te leggen op kwaliteit op sportief gebied. De Rotterdamse Zesdaagse heeft met haar muziek, de horeca en showelementen uiteraard kenmerken van een gezelligheidskoers, maar wat je ziet is pure topsport, waarbij renners met 60 à 70 kilometer per uur over de baan stuiven, waar tactieken gelden en waar je goed moet zijn om te kunnen winnen. We merken dat steeds meer mensen dat in de gaten krijgen.” Dit jaar was de Zesdaagse van Rotterdam onder meer rechtstreeks te volgen via een livestream op SixDayRacing.com, voorzien van deskundig commentaar van Michel Cornelisse en Tony Doyle. “We krijgen daar zeer positieve reacties op. Het daarbij in beeld brengen van metrische gegevens toont aan dat de zesdaagse toekomst heeft en nieuw publiek voor zich weet te winnen.”

Zinderende slotdag
Het niveau lag in de afsluitende koppelkoers verschrikkelijk hoog. Terpstra en Keisse namen vroeg het initiatief en blijven rondes nemen, maar zagen telkens dat de concurrentie kon volgen. De beslissende slag werd uiteindelijk gemaakt in de laatste twintig ronden. Terpstra en Keisse gingen nog één keer aan en dat was hun afgematte rivalen te veel en dus prolongeerden de Omega Pharma-QuickStep-renners hun titel. “We stonden de afgelopen dagen achter qua punten en wat we ook probeerden, we kwamen maar niet dichterbij. We hadden daarom besloten dat we het met een late aanval moesten doen en dat lukte”, aldus Keisse. Terpstra bedankte direct na afloop het publiek in Ahoy Rotterdam. “Zij waren fantastisch.”

Marvulli

In de eerste koppelkoers van de avond gunden de favoriete koppels elkaar niets. Ze eindigden uiteindelijk met de rest van het veld in dezelfde ronde. De Zwitsers Franco Marvulli en Tristan Marguet gingen er na een sprint met de winst vandoor. Een mooi moment voor de 35-jarige Marvulli, die 33 zesdaagsen won en dit jaar voor het laatste schitterde in Ahoy. Hij gaat na dit baanseizoen met wielerpensioen.

Sprintmasters prooi voor Hoogland
Jeffrey Hoogland nam op de slotdag van de Sprint Masters geen enkel risico en knalde met winst in de sprintfinale uit de startblokken. Daardoor kon de sterke man uit Nijverdal zich in het allerlaatste onderdeel, de handicap sprint, een vierde plaats permitteren. Teun Mulder ging er met de winst vandoor en gaf zijn tweede plaats in het eindklassement zodoende wat extra glans. Michael Bourgain werd uiteindelijk derde, vlak voor Bart Hommes.

Volgend jaar vindt de Zesdaagse van Rotterdam een week later plaats. De 33e editie van de Zesdaagse van Rotterdam is van 8 t/m 13 januari 2015.