Kenny De Ketele en Jasper De Buyst hebben vrijdag de leiding in 32e Zesdaagse van Rotterdam overgenomen van titelverdedigers Niki Terpstra en Iljo Keisse. De twee Belgen legden dankzij winst in de afsluitende koppelkoers – ondanks een spectaculair doublette van hun concurrenten – beslag op de koppositie.

“Doordat we vroeg in de jacht een ronde pakten, waren we lange tijd in het voordeel”, aldus De Ketele. “Door de dubbele toer van Terpstra en Keisse kwamen we echter toch nog onder druk te staan. Gelukkig konden we met een late aanval de boel nog recht trekken.”

Vier koppels
Na dag twee lijken er nog vier koppels in aanmerking te komen voor de eindzege. Naast De Ketele-De Buyst zijn dat Terpstra-Keisse (143), Morkov-Rasmussen (112) en Mouris-Stroetinga (68). De drie duo’s hebben allemaal een ronde achterstand op de twee Belgische leiders.

Foute aflossing
De Ketele en De Buyst verzuimden halverwege de avond om de koppositie iets eerder op te eisen. Door een foute aflossing in de supersprint liepen ze kostbare punten mis. Terpstra en Keisse waren op dat moment al uitgevallen.

Brutale leeuwen
Tijdens de eerste koppelkoers leek het erop dat de renners nog aan het bijkomen waren van hun inspanningen van de bikkelharde openingsdag. Er werd tijdens de tussensprints gestreden om punten, maar geen duo haalde het in zijn hoofd om een poging op een ronde te wagen. Jonge leeuwen Yoeri Havik en Nick Stöpler raapten in de ultieme finale echter al hun moed bij elkaar en maakten brutaal een toer. Het leverde ze een klinkende zege en kussen van de rondemissen op.

Sprint Masters
Jeffrey Hoogland gaat het weekend in als leider van de Sprint Masters. De rappe tukker behield dankzij een tweede plaats in de sprint finale zijn koppositie. De winst moest hij aan Mickaël Bourgain laten. In het algemeen klassement komt het grootste gevaar van Teun Mulder. De winnaar van olympisch brons op de keirin staat tweede op slechts één punt. Bart Hommes bezet de derde plaats met een extra punt achterstand.

Stand na dag 2

De Zesdaagse van Rotterdam is dagelijks live te volgen via www.sixdayracing.com.