Niki Terpstra en Iljo Keisse hebben er tijdens de eerste avond van de 32e Zesdaagse van Rotterdam geen gras over laten groeien. De titelverdedigers kenden een stormachtig begin en staan na de eerste dag al op de plek waar ze vorig jaar na zes dagen stonden. Michael Mørkøv en Alex Rasmussen, winnaars van de grote koppelkoers, staan tweede met een achterstand van negen punten: 81 om 72. Kenny De Ketele-Jasper De Buyst (57 punten) en Jens Mouris-Wim Stroetinga (24) zijn de andere twee koppels die nog in dezelfde ronde als de koplopers zitten.

Na een sterke eerste koppelkoers lieten Terpsta en Keisse ook in de tweede jacht zien dat er dit jaar weer serieus rekening met ze moet worden gehouden. De mannen van Omega Pharma-QuickStep waren de concurrentie telkens een stap voor, maar zagen hun inzet uiteindelijk slechts beloond worden met een vierde plek. Dankzij een tweede plaats in de eerste koppelkoers (met een ronde voorsprong) en winst in de derny race en de superafvalsprint pakten ze echter wel de leiding in het klassement.

“De eerste grote koppelkoers is altijd belangrijk”, aldus Keisse. “We hebben in de laatste koers een ronde verloren, maar wel laten zien dat we deze week tot mooie dingen in staat zijn. Ik vond het een goede dag. Terpstra was het eens met zijn Belgische partner in crime. “De eerste plaats is de beste plaats. Nu moeten we die positie verdedigen.”

Geen gras over groeien
De eerste koppelkoers had al laten zien dat Ahoy de komende zes dagen the place to be is voor wielerliefhebbers. Terpstra en Keisse legden hun tegenstrevers vanaf het startschot het vuur aan de schenen. Na aanvallen van diverse duo’s gooiden de twee Omega Pharma-QuickStep-renners op een onbewaakt moment het gas erop. Ze pakten een ronde en zagen alleen Franco Marvulli en Tristan Marguet nog langszij komen. De Zwitsers wonnen de jacht uiteindelijk, maar dankzij Terpstra en Keisse was de toon gezet.

Sprint Masters
Jeffrey Hoogland begon namens de sprinters het scherpst. Tijdens de eerste avond kreeg de rappe tukker slechts drie strafpunten bijgeschreven. Teun Mulder en Bart Hommes ontving er respectievelijk één en twee meer. Mickaël Bourgain valt met acht punten een beetje buiten de boot, maar valt niet uit te vlakken. De pijlsnelle Fransman verraste in 2004 ook al met Olympisch brons op de teamsprint.

Stand na dag 1

De Zesdaagse van Rotterdam is dagelijks live te volgen via www.sixdayracing.com.