UCI maakt definitieve samenstelling WorldTour bekend UCI maakt definitieve samenstelling WorldTour bekend

De UCI heeft in een persbericht wereldkundig gemaakt aan welke ploegen een licentie is verleend voor de WorldTour en de Procontinentale Tour. Zowel Nederland (Belkin Pro Cycling Team en Argos-Shimano) als België (Omega Pharma-Quick Step en Lotto-Belisol) is met twee ploegen vertegenwoordigd in de hoogste divisie van de wielersport. Door het afhaken van Vacansoleil-DCM en Euskaltel-Euskadi en de promotie van Team Europcar bestaat de WorldTour komend seizoen weer uit achttien ploegen.

Het Nederlandse Vacansoleil-DCM en het Baskisch-Spaanse Euskaltel-Euskadi maakten afgelopen seizoen nog deel uit van de UCI WorldTour, maar de eigenaren van beide ploegen konden geen nieuwe geldschieters vinden voor 2014 en dus verdwijnen de twee gevestigde namen deze winter uit het profpeloton. Team Europcar – met daarbij onder anderen de Fransen Pierre Rolland en Thomas Voeckler – doet komend seizoen een stapje hogerop en dus bestaat de WorldTour in 2014 uit achttien ploegen. Trek Factory Team is de nieuwe naam voor de ploeg die vorig seizoen nog door het leven ging als RadioShack-Leopard.

AG2R La Mondiale (Fra)
Astana Pro Team (Kaz)
Belkin Pro Cycling Team (Ned)
BMC Racing Team (VSt)
Cannondale (Ita)
FDJ.fr (Fra)
Garmin-Sharp (VSt)
Lampre-Merida (Ita)
Lotto-Belisol (Bel)
Movistar Team (Spa)
Omega Pharma-Quick Step Racing Team (Bel)
Orica-Greenedge (Aus)
Sky Procycling (GBr)
Team Argos-Shimano (Ned)
Team Europcar (Fra)
Team Katusha (Rus)
Team Tinkoff-Saxo (Den)
Trek Factory Team (VSt)

Procontinentale Tour
Op Procontinentaal niveau is het veld uitgedund van twintig naar zeventien ploegen. Het Champion System Pro Cycling Team, Crelan-Euphony en Sojasun houden op te bestaan, terwijl Team Europcar promotie heeft gemaakt naar de WorldTour. Het Australische Drapac Professional Cycling keert in plaats van het kwartet terug in de tweede divisie. Yellow Fluo is – tot een nieuwe sponsor zich aandient – de nieuwe naam van Vini Fantini.

Androni Giocattoli (Ita)
Bardiani-CSF (Ita)
Bretagne-Seche Environnement (Fra)
Caja Rural-Seguros RGA (Spa)
CCC Polsat Polkowice (Pol)
Cofidis, Solutions Crédits (Fra)
Colombia (Col)
Drapac Professional Cycling (Aus)
IAM Cycling (Zwi)
MTN-Qhubeka (ZAf)
Rusvelo (Rus)
Team NetApp-Endura (Dui)
Team Novo Nordisk (VSt)
Topsport Vlaanderen-Baloise (Bel)
UnitedHealthcare Professional Cycling Team (VSt)
Wanty-Groupe Gobert (Bel)
Yellow Fluo (Ita)