De foto en zijn verhaal – #5 De foto en zijn verhaal – #5

De foto en zijn verhaal – #5

Wielerfoto's Laatst bijgewerkt 4 december 2013 18:17 Tim van Hengel

In de serie ‘De foto en zijn verhaal’ blikt Cycling Story’s Tim van Hengel terug op het afgelopen seizoen aan de hand van de foto’s die hij gemaakt heeft. Vandaag staat Rui Costa centraal.

Wie? Rui Alberto Faria da Costa – afgerond naar beneden Rui Costa

Wat? Tour de France

Waar? Col de Manse, Frankrijk

Wanneer? Dinsdag 16 juli 2013

Waarom? 26 is ‘ie – net jonkie af – als Rui Alberto Faria da Costa langs komt fietsen op de Col de Manse. De Portugees is tot dan toe een renner die bovengemiddeld goed is met overall overwinningen in de Ronden van Zwitserland van 2012 en 2013 en een Touretappe in 2011, maar die ook vaak in de schaduw staat van de échte kopmannen in zijn ploeg en dan met name in die van Alejandro Valverde. Keek je naar de startlijst, dan viel eerst de naam van de Spanjaard op, niet die van de Portugees. Na 2013 is dat anders. Niet alleen kwam hij enkele kilometers na de top van de Col de Manse in Gap winnend over de streep, maar won hij drie dagen later ook nog eens in Le Grand Bornand de negentiende etappe en kroonde hij zich in Firenze tot wereldkampioen nadat hij afgerekend had met – jawel – Valverde, Joaquim Rodriguez en Vincenzo Nibali. Met de regenboogtrui om de schouders verlaat hij Movistar en stapt hij over naar het Italiaanse Lampre-Merida. Rui Costa: zet vanaf nu op elke startlijst maar een kringetje om zijn naam.