De foto en zijn verhaal – #3 De foto en zijn verhaal – #3

De foto en zijn verhaal – #3

Wielerfoto's Laatst bijgewerkt 20 november 2013 18:05 Tim van Hengel

In de serie ‘De foto en zijn verhaal’ blikt Cycling Story’s Tim van Hengel terug op het afgelopen seizoen aan de hand van de foto’s die hij gemaakt heeft. Vandaag staat Joop Zijlaard centraal.

Wie? Joop Zijlaard

Wat? Zesdaagse van Rotterdam

Waar? Ahoy, Rotterdam

Wanneer? Zaterdag 5 januari 2013

Waarom? 2013 was ook het jaar waarin de populaire gangmaker Joop Zijlaard afscheid nam van de wielersport. Zijlaard was sinds jaar en dag één van de bekendste gezichten in het zesdaagse-circuit en kon als geen ander renners in zijn wiel naar de overwinning loodsen. Met zijn forse gestalte stond hij garant voor spektakel in de onderdelen met de derny’s en elke keer weer als hij de gashendel opentrok en in enkele ronden tijd oprukte van de laatste plaats naar de kopposities, dan stond het publiek op de banken. De man die onder anderen Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Gianni Bugno, Francesco Moser, Erik Zabel en Peter Schep in zijn wiel heeft gehad en die met Matthé Pronk in 2004 het werelduurrecord achter de derny won, zwaaide in januari tijdens de Zesdaagse van Rotterdam op 69-jarige leeftijd af. Nog één keer bracht hij het sportpaleis Ahoy in vervoering met zijn derny in een wedstrijd met zijn kleinzoon en reed hij tot groot plezier van het publiek een aantal ererondes, voordat hij zijn brommer voor de laatste keer in een wedstrijd afzette. Over zijn imposante loopbaan is een boek gemaakt, ‘Een leven lang gangmaker’ met in grote, gouden letters op de voorkant geschreven ‘JOOP’!