Vanmorgen heeft Tourbaas Christian Prudhomme bekendgemaakt dat de Tour de France in 2015 start in Utrecht. Al wekenlang hing in de lucht dat de Domstad de grote kanshebber was op het Grand Départ, maar sinds vandaag is duidelijk dat de stad en de gelijknamige provincie zich mogen opmaken voor het grote wielerspektakel. Na het Grand Départ in Rotterdam in 2010 keert de Tour de France over anderhalf jaar dus weer terug naar Nederland.

De 102de editie van de Tour de France zal dus net als de 101ste vanuit het buitenland vertrekken. Dit jaar startte de Tour op het Franse eiland Corsica, maar moet met starts in Yorkshire en Utrecht de komende twee jaar dus de grens over. Vijf keer eerder startte ’s werelds bekendste wielerronde op Nederlands grondgebied. Naast in Rotterdam in 2010 werd het startsein gegeven in Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978) en ’s Hertogenbosch (1996) – in Frankrijk letterlijk vertaald naar Bois-le-Duc, het Bos van de Hertog.

Burgemeester Wolfsen
De ogen van de wereld zijn in 2015 op fietsstad Utrecht gericht. Beelden van de historische binnenstad, de Dom, Utrecht Science Park en Leidsche Rijn gaan de hele wereld over. Utrecht is dan ook zeer gelukkig met deze economische, culturele en toeristische impuls voor de stad. Burgemeester Aleid Wolfsen: “De start van de Tour de France in Utrecht is goed voor Nederland, goed voor stad en regio en goed voor de sport. Het geeft Utrecht de kans om voor een internationaal publiek de stad te laten zien. Het wordt een fantastisch feest. Dat de Tour naar Utrecht komt, is een bekroning voor alle inspanningen. Gezamenlijk is een topprestatie neergezet. Het bedrijfsleven levert een grote financiële bijdrage. Dit is uniek te noemen, zeker in deze economische tijd. Ik ben daar enorm trots op!”

Kostenplaatje
Tijdens de toelichting vanmorgen op het Utrechtse stadhuis lichtte burgemeester Wolfsen de ‘gezamenlijke topprestatie’ toe. “De financiering is 50-50, dit is uniek voor een dergelijk sportevenement als de Tour de France.” De gemeente Utrecht trekt 5 miljoen euro uit voor het project en het lukte de gemeente in samenwerking met de organisatie uit het bedrijfsleven de andere benodigde vijf miljoen op tafel te krijgen. De burgemeester is alvast enthousiast over datgene wat komen gaat: “U zult verrast zijn over het prachtige parcours dat we hebben ontwikkeld.”

Jeroen Wielaert
In een persbericht bedankt de gemeente Utrecht ‘iedereen voor de jarenlange steun, inzet en aanmoediging voor de Utrechtse kandidaatstelling’. Speciale dank is er voor het Business Peloton en Tour sous le Dom, onder aanvoering van wielerjournalist Jeroen Wielaert. De eerste plannen voor de Tourstart in Utrecht kwamen van zijn hand en zouden zijn opgeschreven op – intussen legendarische – bierfiltjes.

Details
Meer details over het de startplaats, het parcours en het verdere verloop van de Tourstart in Nederland worden op donderdag 28 november bekendgemaakt en toegelicht in Parijs en Utrecht. Volg de laatste ontwikkelingen rond de Tour in Utrecht via de website, @letourutrecht, Facebook, Google+ en Instagram!