Lars Petter Nordhaug (Belkin) heeft gisteren de Noorse titel veldrijden op zijn naam geschreven in Tønsberg. Hij viel solo aan en won in zijn woonplaats met een voorsprong van ongeveer twee minuten op de nummer twee, Morten Vaeng.

“Mijn focus ligt op het wegseizoen,” zei Nordhaug. “Het was een leuke wedstrijd. Ik heb de organisator kunnen steunen met mijn komst en de bloemen mee naar huis genomen voor mijn vrouw.” Het had in de ochtend nog geregend maar tijdens wedstrijd scheen de zon over Tønsberg. “Het parcours was divers met trappen, steile klimmetjes, modder – het had eigenlijk alles,” zo vervolgde Nordhaug. “Ik bleef in eerste instantie bij mijn naaste concurrenten, waaronder mountainbiker Morten Vaeng. Na twee rondes viel ik aan en ging solo door. Ik wist mijn voorsprong uit te bouwen tot twee tot drie minuten.”

Einde seizoen
Het kampioenschap dat plaatsvond aan de zuidoostelijke kust van Noorwegen is de laatste wedstrijd van de Norwegian Cup, een feestelijke afsluiting voordat de sneeuw en kou hun intrede doen. Nordhaug vierde zijn overwinning met gepaste trots. “Het is niet de grootste en zwaarste race en de wereldtop stond hier niet aan de start. Je kunt het dan ook niet vergelijken met de grote veldritten in België en Nederland!” voegde hij toe. “Ik heb een tijdje vrij gehad, wat hardgelopen, ben gewoon actief gebleven. Ik wist dat de race eraan kwam, dus ik heb een aantal keer mijn crossfiets gepakt en ben gaan trainen. Het voelde best goed en tijdens de cross zelfs super.”

Met deze overwinning sluit hij een druk seizoen af, waarin hij een 50e plaats in het algemeen klassement van de Tour de France en een 12e plek tijdens het WK behaalde. Hij hing zijn Belkin-fiets officieel een maand geleden aan de wilgen na de Ronde van Lombardije. Maar de overwinning van gisteren kon hij met zijn vrienden thuis vieren, en natuurlijk zijn vrouw van een cadeau voorzien.