Moreno Hofland heeft een vliegende start gemaakt in de Tour of Hainan. De neoprof van Belkin boekte zondag in de openingsrit van de Chinese etappekoers zijn eerste overwinning op het hoogste niveau en mocht bovendien naar het podium als eerste leider van de wedstrijd op het ‘Hawaii van China’.

“Dit is heel cool”, aldus een zeer blije Hofland na afloop. “In Beijing ging het al goed en werd ik derde in de slotrit en om vandaag te winnen is echt geweldig. Ik had het gehoopt, maar winnen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoop dat er nog meer overwinningen komen. Voor de ploeg, maar ook voor mijzelf.”

Belkin oppermachtig
Hofland maakte tussen Chengmai old Town en Chengmai samen met ploeggenoten Tom Leezer en Jos van Emden deel uit van een kopgroep van vijftien. Bij beide tussensprints toonde Belkin zich oppermachtig. De eerste drie plaatsen waren telkens voor de mannen van ploegleider Michiel Elijzen. In de laatste zeven kilometer reed Hofland weg met Frédéric Amorison (Crelan-Euphony) die hij op de streep vervolgens kansloos liet.

“We zouden eigenlijk voor Theo Bos rijden”, sprak Hofland, “maar toen we zagen dat we het gingen halen, ben ik er vol voor gegaan. Ik kon na een aantal demarrages meeglippen met Amorison. In de laatste kilometer heb ik gewacht en toen ik ging sprinten was ik in een keer los.”

Geen betere start
Elijzen had zich geen betere start van de Tour of Hainan kunnen wensen. Na in de eerste rit al meteen de 29e seizoenszege te hebben gepakt, hoopt de ploegleider nu op nummer 30. Of misschien wel meer. “De jongens hebben vandaag allemaal super sterk gereden”, aldus Elijzen. “We waren heel dominant. We pakten alle bonificatiesecondes en Hofland won eigenlijk vrij gemakkelijk. We hebben goede kansen om de dertig te halen. Theo won vandaag ook vrij simpel de sprint van het peloton en ik verwacht dat er nog wel wat sprints komen. De mannen zijn allemaal gemotiveerd en in orde. Die ene zege moet er bij kunnen, maar stiekem hopen we op meer.”