Met de Ronde van Beijing kwam er een einde aan de UCI WorldTour 2013. Wie won ook alweer waar en in welke etappe? Cycling Story zette alle wedstrijden en hun winnaars onder elkaar.

Al vroeg in het seizoen zorgde Tom Jelte Slagter voor het eerste Nederlandse succes. In het blauw, zwart en wit van het Blanco Pro Cycling Team (later Belkin) won hij de derde etappe van de Australische Tour Down Under en verrassend en sensationeel genoeg ook het eindklassement. De volgende Nederlandse overwinning pakte Slagters ploeggenoot Bauke Mollema in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland. Vlak na de Tour de France zette Pieter Weening (Orica-GreenEdge) zijn uitstekende vorm om in de eindzege in de Ronde van Polen. Ook toen de kleuren van Blanco ingewisseld waren voor het groen, zwart en wit van Belkin bleef de ex-Raboploeg goed presteren. Robert Gesink – die dit jaar een stapje terug deed in de Tour de France en luxeknecht was voor Mollema en Laurens ten Dam – pakte de zege in de GP de Québec na een sterke sprint en Bauke Mollema pakte in de Vuelta a España zijn tweede etappeoverwinning in een WorldTour-wedstrijd dit seizoen.

Argos-Shimano was de meest succesvolle Nederlandse ploeg wat betreft overwinningen in de UCI WorldTour. Met John Degenkolb (1x in de Giro d’Italia), Marcel Kittel (4x in de Tour de France) en Warren Barguil (2x in de Vuelta a España) deed de formatie gouden zaken in de grote ronden. Daarnaast won Kittel een etappe in Parijs-Nice, pikte Francois Parisien een graantje mee in de Ronde van Catalonië en won Luka Mezgec de slotetappe in de Ronde van Beijing. Blanco/Belkin was dit jaar zes keer succesvol; naast de vijf overwinningen van Slagter, Mollema en Gesink deed ook Mark Renshaw in de openingsetappe van de Eneco Tour zijn duit in het zakje. Vacansoleil-DCM pakte in haar laatste jaar één zege op WorldTour-niveau; Thomas de Gendt won in het voorjaar de slotetappe in de Ronde van Catalonië.

20131019-200906.jpg
Tour Down Under: Tom Jelte Slagter (Blanco)
(1. Greipel, 2. Thomas, 3. Slagter, 4. Greipel, 5. Gerrans, 6. Greipel)

Parijs-Nice: Richie Porte (Sky)
(P. Gaudin*, 1. Bouhanni, 2. Kittel, 3. Talansky, 4. Albasini, 5. Porte, 6. Chavanel, 7. Porte)

Tirreno-Adriatico: Vincenzo Nibali (Astana)
(1. Omega Pharma-Quick Step, 2. Goss, 3. Sagan, 4. Froome, 5. Rodriguez, 6. Sagan, 7. Martin)

Milaan-San Remo: Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka)

E3 Harelbeke: Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard)

Gent-Wevelgem: Peter Sagan (Cannondale)

Ronde van Catalonië: Daniel Martin (Garmin-Sharp)
(1. Meersman, 2. Meersman, 3. Quintana, 4. Martin, 5. Parisien, 6. Gerrans, 7. De Gendt)

Ronde van Vlaanderen: Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard)

Ronde van het Baskenland: Nairo Quintana (Movistar)
(1. Gerrans, 2. Impey, 3. Henao, 4. Quintana, 5. Porte, 6. Martin)

Parijs-Roubaix: Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard)

Amstel Gold Race: Roman Kreuziger (Team Saxo-Tinkoff)

Waalse Pijl: Daniel Moreno (Katusha)

Luik-Bastenaken-Luik: Daniel Martin (Garmin-Sharp)

Ronde van Romandië: Chris Froome (Sky)
(P. Froome, 1. Meersman, 2. Navardauskas, 3. Meersman, 4. Spilak, 5. Martin)

Giro d’Italia: Vincenzo Nibali (Astana)
(1. Cavendish, 2. Sky Procycling, 3. Paolini, 4. Battaglin, 5. Degenkolb, 6. Cavendish, 7. Hansen, 8. Dowsett, 9. Belkov, 10. Uran, 11. Navardauskas, 12. Cavendish, 13. Cavendish, 14. Santambrogio, 15. Visconti, 16. Intxausti, 17. Visconti, 18. Nibali, 19. -, 20. Nibali, 21. Cavendish)

Critérium du Dauphiné: Chris Froome (Sky)
(1. Veilleux, 2. Viviani, 3. Boasson Hagen, 4. Martin, 5. Froome, 6. Voeckler, 7. Sanchez, 8. De Marchi)

Ronde van Zwitserland: Rui Alberto Costa (Movistar)
(1. Meyer, 2. Mollema, 3. Sagan, 4. Demare, 5. Kristoff, 6. Rast, 7. Costa, 8. Sagan, 9. Costa)

Tour de France: Chris Froome (Sky)
(1. Kittel, 2. Bakelants, 3. Gerrans, 4. Orica-GreenEdge, 5. Cavendish, 6. Greipel, 7. Sagan, 8. Froome, 9. Martin, 10. Kittel, 11. Martin, 12. Kittel, 13. Cavendish, 14. Trentin, 15. Froome, 16. Costa, 17. Froome, 18. Riblon, 19. Costa, 20. Quintana, 21. Kittel)

Clasica San Sebastian: Tony Gallopin (RadioShack-Leopard)

Ronde van Polen: Pieter Weening (Orica-GreenEdge)
(1. Ulissi, 2. Riblon, 3. Hushovd, 4. Phinney, 5. Hushovd, 6. Atapuma, 7. Wiggins)

Eneco Tour: Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step)
(1. Renshaw, 2. Demare, 3. Stybar, 4. Greipel, 5. Chavanel, 6. Lopez Garcia, 7. Stybar)

Vattenfall Cyclassics: John Degenkolb (Argos-Shimano)

GP Ouest France-Plouay: Filippo Pozzato (Lampre-Merida)

GP de Québec: Robert Gesink (Belkin)

GP de Montréal: Peter Sagan (Cannondale)

Vuelta a España: Chris Horner (RadioShack-Leopard)
(1. Astana, 2. Roche, 3. Horner, 4. Moreno, 5. Matthews, 6. Morkov, 7. Stybar, 8. Konig, 9. Moreno, 10. Horner, 11. Cancellara, 12. Gilbert, 13. Barguil, 14. Ratto, 15. Geniez, 16. Barguil, 17. Mollema, 18. Kiryienka, 19. Rodriguez, 20. Elissonde, 21. Matthews)

Ronde van Lombardije: Joaquim Rodriguez (Katusha)

Ronde van Peking: Beñat Intxausti (Movistar)
(1. Hushovd, 2. Bouhanni, 3. Bouhanni, 4. Intxausti, 5. Mezgec)

* (ploegen)tijdritten zijn cursief gedrukt