Luka Mezgec heeft het sterke seizoen van Argos-Shimano onderstreept met een ritzege in de laatste WorldTour-koers van 2013. De Sloveen versloeg Nacer Bouhanni in de massasprint en won de slotetappe in de Ronde van Peking. Achter het duo sprintte onze landgenoot Moreno Hofland naar de derde plaats. De eindzege is voor de Spanjaard Beñat Intxausti.

Marco Pinotti (BMC Racing Team) en Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) wilden hun laatste koers uit hun loopbaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan en trokken ten aanval samen met Manuele Boaro (Team Saxo-Tinkoff), Oliver Kaisen (Lotto-Belisol) en Christian Meier (Orica-GreenEdge). Het vijftal reed lang op kop, maar de ploegmakkers van sprinter Nacer Bouhanni zorgden ervoor dat de vlucht binnen schootsafstand bleef. De Fransman had immers etappes 2 en 3 al gewonnen en wilde maar wat graag zijn hattrick volledig maken.

In de finale staken ook Argos-Shimano, Cannondale en Katusha een handje bij, waardoor de voorsprong van de vijf koplopers per lokale ronde zienderogen slonk. Christian Meier probeerde tot twee keer toe solo te gaan, maar hij kreeg er niet de ruimte voor van zijn medevluchters en op vijf kilometer voor de finish was het gedaan voor de koplopers.

20131015-104258.jpg
Tony Martin – winnaar van de vorige twee edities – deed in de laatste kilometers nog een poging Beñat Intxausti de eindzege te ontfutselen met een ultieme demarrage, maar de regerend wereldkampioen tijdrijden was niet opgewassen tegen het de snelheid van de ploegen die hun sprinters naar de overwinning wilden loodsen. Nacer Bouhanni ging de sprint vroeg aan, daar waar Luka Mezgec wachtte tot het juiste moment. De Sloveen van Argos-Shimano ging erop en erover en beloonde zichzelf en zijn ploeg voor een ijzersterk seizoen.

Ronde van Beijing – Uitslag etappe 5:
1. Luka Mezgec (Argos-Shimano) 2u 23’56”
2. Nacer Bouhanni (FDJ.fr) z.t.
3. Moreno Hofland (Belkin) z.t.
4. Matti Breschel (Team Saxo-Tinkoff) z.t.
5. Roberto Ferrari (Lampre-Merida) z.t.

Ronde van Beijing – Eindklassement:
1. Beñat Intxausti (Movistar) 19u 35’46”
2. Daniel Martin (Garmin-Sharp) +10″
3. David Lopez García (Sky Procycling) +13″
4. Rui Alberto Costa (Movistar) +18″
5. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) +24″
8. Robert Gesink (Belkin) +26″