Brandweermannen die ondergelopen kelders leegpompten, boeren die triest naar hun verloren akkers staarden, auto’s waarvan de wielen verdwenen in de overstroomde straten: de herfst heeft gisteren met grote trom zijn intrede gedaan in de Lage Landen. Ondanks de regen en wind ging in het Belgische Ronse de eerste manche om de Bpost Bank Trofee gewoon van start en wachtte de veldrijders een zware middag.

Door Tim van Hengel

De Belgische televisie was zoals gebruikelijk aanwezig bij de eerste klassementsproef van het seizoen en complimenten voor de manier waarop de koers in beeld gebracht werd en het geheel onderbouwd werd met het vertrouwde commentaar van Michel Wuyts en Paul Herygers. Het was een veldrit zoals de verstokte crossfan die graag heeft: met veel modder en spektakel en met in Sven Nys een verdiende winnaar. Op hooguit de wereldkampioen na wilden de renners het liefst zo snel mogelijk de douche in en na de wedstrijd kreeg deze drang gestalte in de persoon van zowel Klaas Vantornout als Kevin Pauwels.

Allereerst Klaas Vantornout, renner van Sunweb-Napoleon Games, 31 jaar, Belgisch kampioen, maar van zijn nationale driekleur was nog maar weinig te herkennen. Vantornout werd direct na de wedstrijd ondervraagd door Ruben, Sporza’s verslaggever aan de finish, groene jas, capuchon op.

Ruben: ‘Klaas, jouw verhaal van de wedstrijd.’
Vantornout: – hijgt uit
Ruben: ‘Het is bijzonder zwaar geweest, staat nog uit te hijgen en dat is uiteraard nog best begrijpelijk ook. Jouw verhaal van de wedstrijd Klaas.’
Vantornout: ‘Enorm koud, heel zware wedstrijd, en op het einde serieus onderkoeld.’
Vantornout: – maakt aanstalten om weg te rijden
Ruben: ‘En dan gaat ‘ie weg en dan moet ‘ie wat verzorging krijgen, het nummer wordt afgeknipt. Toch nog één ding: je krijgt een dikke minuut denk ik, dat is met het oog op het klassement niet meteen een goede zaak.’
Vantornout: ‘Het eerste wat me nu interesseert is een douche.’
Ruben: ‘Okee goed, ik ga je laten gaan.’

20131014-160301.jpg
Vantornout was nog vierde en hield met 1’08” de schade op Nys nog enigszins beperkt. De arme Kevin Pauwels, eveneens renner van Sunweb-Napoleon Games, 29 jaar, helemaal onder de modder, blikje frisdrank in de hand, buiten adem en een jasje van een soigneur aantrekkend, had het zwaarder en kwam onder meer door een val pas als twintigste over de streep, op 4’34” van Sven Nys. Ook hem werd na afloop van de wedstrijd om een reactie gevraagd door Ruben, Sporza’s verslaggever aan de finish, groene jas, capuchon op.

Ruben: ‘Kevin Pauwels, die trekt hier nog een warm jasje aan, is volledig besmeurd met de modder, bibbert ook, want het is koud. Toch nog twee kleine vraagjes aan hem stellen. Eén: Kevin, ik veronderstel dat dit niet de wedstrijd was waar jij op gehoopt had.’
Pauwels: ‘Nee. Ik begin met een val, ik denk iets in mijn rug geschoten ofzo. Ik kwam niet meer vooruit.’
Ruben: ‘En dan krijg je natuurlijk ook qua tijd een flinke patat zoals dat dan heet. Je kan hier nu al bij al een kruis over maken denk ik.’
Pauwels: ‘Oh, ik kon heel goed kunnen stoppen eigenlijk. Oh, spijtig.’
Ruben: ‘Hoe was het gevoel trouwens voor de rest op die rug na dan in de eerste ronde?’
Pauwels: ‘De eerste ronde ging nog, maar daarna, oh. Waarschijnlijk met een val…’
Ruben: ‘We gaan ze niet te lang hier houden, want alle jongens zijn hier bijna onderkoeld.’
Wuyts (vanuit de commentaarpositie): ‘Een goede beslissing Ruben.’

Klaas Vantornout en Kevin Pauwels verloren veel tijd voor het klassement om de Bpost Bank Trofee en kwamen uitgeput over de streep. Beide waren té onderkoeld om nog ‘boe’ of ‘bah’ te kunnen zeggen of om zich op z’n minst druk te maken over het tijdsverlies. Beide heren, waren diep gegaan, heel diep, maar kregen toch nog een microfoon onder hun neus gedrukt van verslaggever Ruben en werden bewust of onbewust voor mij de helden van de dag. Het crossseizoen is weer begonnen, op naar de wereldbekerwedstrijd zondag in Valkenburg!