Veldrijden 2013/’14 – Vooruitblik en livestreams Veldrijden 2013/’14 – Vooruitblik en livestreams

De winterjas kan weer uit de kast, want de belangrijke veldritten staan op het punt van beginnen. De renners zijn al een tijdje aan het koersen, onder meer in de door Niels Albert gewonnen Steenbergcross in Erpe-Mere. Cycling Story zet alle belangrijke informatie voor de komende maanden alvast op een rijtje.

Wie kunnen we dit seizoen verwachten?
Sven Nys kroonde zich vorig jaar in het Amerikaanse Louisville tot wereldkampioen veldrijden. De 37-jarige Belg draait al jaren mee in de top en dat zal ons inziens dit jaar niet anders zijn. Afgelopen seizoen was hij bovendien de beste in de Superprestige. Zijn landgenoten Kevin Pauwels en Niels Albert zullen het Nys echter wederom knap lastig maken om overwinningen te pakken en in hoeverre kan Pauwels’ ploeggenoot Klaas Vantornout zijn rol als kampioen van België waarmaken? De 31-jarige veldrijder van Sunweb-Napoleon Games brak vorig jaar echt door en dichtte de kloof met de top. Andere namen die we regelmatig voorin mogen verwachten zijn Bart Wellens, Rob Peeters en Bart Aernouts. En wat kan Zdenek Stybar uitrichten als hij meedoet aan het WK in Hoogerheide? De voormalig wereldkampioen liet zich dit seizoen verschillende keren gelden in het wegwielrennen, maar zou toch weer ambities hebben in het veld.

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)


Jonge honden
Achter de absolute favorieten staat echter tegelijkertijd een blik jonge honden klaar om de rollen in de top over te nemen. Wat te denken van Tom Meeusen? De Belg van Telenet-Fidea kon vorig jaar amper een rol van betekenis spelen door gezondheidsproblemen en een dopingonderzoek. Meeusen heeft echter al vroeg in het seizoen laten zien dat hij zijn snelle benen teruggevonden heeft en mee kan spelen voor de ereplaatsen. Onze landgenoot Lars van der Haar zal komend seizoen dé luis in de Belgische pels zijn als hij zijn ontwikkeling van de afgelopen jaren weet door te trekken naar dit seizoen. Van der Haar pakte vorig jaar het Nederlands kampioenschap en eindigde als derde op het WK in Louisville. Naast de jonge Belg en jonge Nederlander zou ook de jonge Duitser Philipp Walsleben verrassend uit de hoek kunnen komen; hij is Duits kampioen en wil graag meespelen om de knikkers.
(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)


Internationale wedstrijdkalender
Tijdens het veldritseizoen strijden de renners om verschillende klassementen. Naast het bekende wereldbekerklassement proberen ze tijdens de verschillende manches punten te pakken voor de Superprestige en de Bpost Bank Trofee – die vroeger door het leven ging als de Gazet van Antwerpen Trofee. Niels Albert is momenteel de houder van de wereldbeker.

Website Wereldbeker | Website Superprestige | Website Bpost Bank Trofee | Website WK13/10RonseBelgiëBpost Bank Trofee
20/10ValkenburgNederlandWereldbeker
26/10TaborTsjechiëWereldbeker
27/10RuddervoordeBelgiëSuperprestige
1/11OudenaardeBelgiëBpost Bank Trofee
3/11ZonhovenBelgiëSuperprestige
10/11Hamme-ZoggeBelgiëSuperprestige
16/11HasseltBelgiëBpost Bank Trofee
17/11Asper-GavereBelgiëSuperprestige
23/11KoksijdeBelgiëWereldbeker
24/11GietenNederlandSuperprestige
21/12EssenBelgiëBpost Bank Trofee
22/12NamenBelgiëWereldbeker
26/12Heusden-ZolderBelgiëWereldbeker
27/12LoenhoutBelgiëBpost Bank Trofee
29/12DiegemBelgiëSuperprestige
1/1 (2014)BaalBelgiëBpost Bank Trofee
5/1RomeItaliëWereldbeker
12/1GietenNederlandNK
26/1NommayFrankrijkWereldbeker
2/2HoogerheideNederlandWK
8/2LilleBelgiëBpost Bank Trofee
9/2HoogstratenBelgiëSuperprestige
15/2MiddelkerkeBelgiëSuperprestige
23/2OostmalleBelgiëBpost Bank Trofee

Klik hier voor de volledige wedstrijdkalender.

Wedstrijdkalender in Nederland
Ook in Nederland zijn er deze winter kansen genoeg om de veldrijders in actie te zien. De eerste gelegenheid is op 12 oktober in ‘s Hertogenbosch tijdens de Grote Prijs van Brabant, een week later wordt vlakbij de Cauberg in Valkenburg de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen verreden en in het nieuwe jaar vinden de wereldkampioenschappen plaats in Hoogerheide.12/10's HertogenboschNederland
20/10ValkenburgNederlandWereldbeker
22/10WoerdenNederland
24/11GietenNederlandSuperprestige
2/1 (2014)SurhuisterveenNederland
12/1GietenNederlandNK
18/1RucphenNederland
2/2HoogerheideNederlandWK
16/2HeerlenNederland

Sporza
Sporza zendt alle wereldbekerwedstrijden live uit, het Belgisch kampioenschap in Waregem op 11 en 12 januari 2014, het wereldkampioenschap in Hoogerheide (Ned) op 1 en 2 februari 2014 en de wedstrijden om de Bpost Bank Trofee. Daarnaast doet Sporza rechtstreeks verslag van de veldritten in Niel (11/11) en Overijse (8/12).