Zondag behaalde de 36-jarige Juan Antonio Flecha een knappe dertiende plaats in de Ronde van Lombardije. Net als in de rest van het seizoen toonde de Spanjaard van Vacansoleil-DCM dat hij nog altijd erg competitief is. Ondanks dat hij aankondigde te stoppen als wielrenner, is hij gretig om iets te laten zien in de Ronde van Peking.

Na 19 grote rondes, drie podiumplekken in Parijs-Roubaix en een volledige loopbaan van aanvallend koersen zal het raar zijn ‘Jan Anton Pijl‘ niet in de voorjaarsklassiekers van 2014 te zien. Hij is tevreden over zijn laatste seizoen: “Ik heb kunnen koersen zoals ik wou in de wedstrijden die me liggen. Ondanks dat ik geen grote overwinning boekte was ik zeer constant en ik denk dat dit dan ook een van mijn beste seizoenen was. Nu de fiets aan de haak hangen geeft me de kans met goede herinneringen aan mijn laatste jaar terug te kijken op mijn carrière.”

De renner, die een dozijn aan overwinningen behaalde als prof, neemt tijd om na te denken over zijn toekomst: “Na Peking ga ik voor een aantal weken op vakantie. Dit geeft me tijd en ruimte om na te denken over de toekomst en te genieten van de vrijheid om niet direct te moeten trainen.”

Team manager Daan Luijkx van Vacansoleil-DCM was onder de indruk van Flecha: “We vroegen Juan Antonio bij ons team vanwege zijn ervaring en omdat hij een seizoen lang op een constant hoog niveau koerst. Vanaf de eerste bijeenkomst in november was hij van immense waarde. Hij deelde zijn ervaringen, toonde leiderschap en was een voorbeeldprof. Zijn manier van koersen en ingesteldheid was een perfecte match met ons team.”

Flecha is de sport en de fans dankbaar: “Ik hou van deze sport en neem afscheid met een grote glimlach. Ik weet zeker dat wielrennen een groot onderdeel van mijn toekomstige leven blijft.”