Vanochtend om 10.50 uur start de 107e editie van ‘Il Lombardia’ op de Largo Porta Nuova in het Italiaanse Bergamo. De ‘Koers van de Vallende Bladeren’ ziet dit jaar de beste wielrenners van de wereld aan de start verschijnen. Onder hen onder andere de kersverse wereldkampioen Rui Costa, die vastberaden is zijn regenboogtrui op te luisteren met een overwinning in één van de laatste WorldTour-wedstrijden van 2013.

Zondag 6 oktober 2013 | Ronde van Lombardije (Ita)

Inhoudsopgave: Deelnemers | Erelijsten | Routekaart | Uitzendingen en livestreams

De wedstrijd start in Bergamo en leidt de renners over 242 kilometer naar Lecce. Onderweg beklimmen de renners onder meer de Valico di Valcava, de Colle Brianza, de Colma di Sormano (met daarbij de Muur van Sormano), de Madonna del Ghisallo en de Villa Vergano.

De wedstrijd start – net als alle andere Italiaanse sportevenementen dit weekend – met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de gesneuvelden bij de scheepsramp vlakbij Lampedusa eerder deze week.

Deelnemers Ronde van Lombardije 2013:
‘Il Lombaria 2013’ is de eerste wedstrijd voor wereldkampioen Rui Costa in de regenboogtrui. De laatste keer dat een wereldkampioen de Koers van de Vallende Bladeren won, was in 2006 toen Paolo Bettini de beste was in Lecce. Vier renners die aan de start verschijnen, wonnen de koers al eens eerder: Damiano Cunego (2004, ’07 en ’08), Philippe Gilbert (2009, ’10), Oliver Zaugg (2011) en regerend kampioen Joaquim Rodriguez. Winnaar van de Giro d’Italia Vincenzo Nibali start eveneens, net als runner-up Rigoberto Urán, de nummer drie van vorig jaar in Lombardije. Veelvoudig rondewinnaar Alberto Contador zal zich ook in de debatten mengen. Movistar zal ‘the team to beat’ zijn: de Spaanse formatie heeft naast Rui Costa onder anderen Nairo Quintana (2e in de Tour), Alejandro Valverde en Beñat Intxausti opgesteld.
Startlijst Ronde van Lombardije

De ploegen:
Katusha | AG2R La Mondiale | Androni Giocattoli-Venezuela | Astana Pro Team | Belkin Pro Cycling Team | BMC Racing Team | Cannondale Pro Cycling | Colombia | Euskaltel-Euskadi | FDJ.fr | Garmin-Sharp | IAM Cycling | Lampre-Merida | Lotto-Belisol | Movistar Team | MTN-Qhubeka | Omega Pharma-Quick Step | Orica-GreenEdge | RadioShack-Leopard | Sky Procycling | Team Argos-Shimano | Team Europcar | Team NetApp-Endura | Team Saxo-Tinkoff | Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

De winnaars van de Ronde van Lombardije de voorbije tien jaar:
De Ronde van Lombardije is de klassieker met de minste onderbrekingen in de geschiedenis: alleen de edities van 1943 en 1944 werden onderbroken vanwege de Tweede Wereldoorlog. Fausto Coppi won de Italiaanse wedstrijd een recordaantal van vijf keer, waarvan vier keer opeenvolgend: in 1946, ’47, ’48, ’49 en ’54. Zijn grote rivaal Gino Bartali is de houder van het record van meeste podiumfinishes: met drie overwinningen, vier tweede plaatsen en twee derde eindigde ‘de Vrome’ maar liefst negen keer op één van de hoogste drie treetjes. De enige twee niet-Italianen die de Ronde van Lombardije drie keer wonnen, zijn de Fransman Henri Pélissier en de Ier Sean Kelly.

2012: Joaquim Rodriguez (Spa)
2011: Oliver Zaugg (Zwi)
2010: Philippe Gilbert (Bel)
2009: Philippe Gilbert (Bel)
2008: Damiano Cunego (Ita)
2007: Damiano Cunego (Ita)
2006: Paolo Bettini (Ita)
2005: Paolo Bettini (Ita)
2004: Damiano Cunego (Ita)
2003: Michele Bartoli (Ita)


Routekaart:


Uitzendingen Ronde van Lombardije 2013:
De Ronde van Lombardije wordt uitgezonden in 156 landen. Naast twee uur live verslag op Eurosport, zal de koers te zien zijn in België bij de VRT, in Nederland bij de NOS, in Zwitserland bij SRG SSR en in Spanje bij Forte. In het Verenigd Koninkrijk zendt Sky Sports de hoogtepunten uit van de wedstrijd.

Livestreams Ronde van Lombardije 2013:
Sports Livezz: Na enige tijd offline te zijn geweest, zijn de livestreams van het voormalige Sports-livez.com nu weer beschikbaar. De Ronde van Lombardije is vanaf 14.20 uur online te volgen. Klik op de link om naar de livestream te gaan. Link 1:Link 2: