Net als in 2007 heeft Jos van Emden zich de sterkste getoond in de Sparkassen Münsterland Giro. De Nederlander van Belkin maakte donderdag deel uit van een kopgroepje van waaruit hij zich in de slotkilometer wist los te maken. “Winnen is altijd lekker, maar ergens voor de tweede keer winnen is extra mooi.”

In de finale ging Van Emden van zichzelf uit en besloot hij het met een alles-of-niets-poging gewoon te proberen. “Ik voelde onderweg al dat als ik al mijn krachten in één aanval zou stoppen, ik een kans had. Ik wist dat er drie jongens in de kopgroep zaten die sneller dan ik zijn en dus was het makkelijk: ik moest aanvallen. Ik ging vanuit vierde positie aan en zag Iljo Keisse (Omega Pharma-QuickStep, red.) nog proberen mee te glippen, maar blijkbaar reed ik te hard.”

Er echt in geloven
De overwinning in 2007 werkte voor Van Emden als extra motivatie. “Toen we de eerste keer de finish passeerden dacht ik wel even aan mijn zege van zes jaar terug. Dat gaf toch wel een lekker gevoel. Robert Wagner vertelde me onderweg bovendien dat ik er sterk uit zag en dat was ook erg fijn om te horen. Toen ging ik er echt in geloven. Dat ik daadwerkelijk win, is heel mooi. Ik ben een blij man.”

Een zeer tevreden ploegleider
Er vond donderdag op de Duitse wegen een waar gevecht plaats. Constant probeerden groepjes renners zich los te maken. Telkens waren er een of meerdere Belkin Pro Cycling Team-renners present. Ploegleider Erik Dekker was na afloop zeer te spreken over de manier van koersen van zijn renners.

“Tom Leezer was de eerste die het probeerde. Hij reed heel lang vooruit met een groepje, maar uiteindelijk werd hij teruggepakt. Dat was het moment dat onze mannen het initiatief overnamen. Ze gooiden het peloton op de kant en heel veel renners moesten toen lossen. Op een gegeven moment reden we zelfs even met acht man in een waaier van elf. Toen alles weer bij elkaar kwam, ging Moreno Hofland aan. Hij kon echter niet lang vooruit blijven. Vervolgens was het Jos die met een groepje aanviel en wel wist weg te blijven. De jongens waren erg gemotiveerd vandaag en wilden echt koers maken. Ik ben zeer tevreden.”