WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit Elite-mannen WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit Elite-mannen foto: Tim van Hengel

Rui Costa heeft zich in Florence tot de nieuwe wereldkampioen op de weg gekroond. De outsider uit Portugal klopte na een zinderende finale de Spanjaard Joaquim Rodriguez in een bijzonder spannende sprint-a-deux. Achter dit duo sprintte Alejandro Valverde naar het brons. Met zijn vijfde medaille op een WK liet de Spanjaard thuisrijder Vincenzo Nibali met lege handen achter. Bauke Mollema was op plaats elf de beste landgenoot in deze loodzware titelstrijd.

In de stromende regen vormden een vijftal de traditionele vroege vlucht. Hun namen: Rafaa Chtioui (Tun), Mathias Brändle (Oos), Yonder Godoy (Ven), Bartosz Huzarski (Pol) en Jan Barta (Tsj). Zij kregen acht minuten voorsprong van het peloton, waar de Britten het kopwerk deden. Die verdwenen echter snel van het toneel toen de Italianen halfweg koers de boel eens flink wakker schudden.

De twee ronden durende tempoversnelling zorgde voor de eerste noemenswaardige breuken in het peloton. De nervositeit in de grote groep nam toe en leidde op de spekgladde wegen tot de nodige valpartijen. Onder andere Björn Leukemans (Bel) en Cadel Evans (Aus) behoorden tot de slachtoffers. Grote namen als Chris Froome, Bradley Wiggins (beide Gbr) en de Colombiaan Nairo Quintana voelden zich niet goed in deze barre weersomstandigheden en gaven er vroeg de brui aan.

De rust keerde terug en dat gaf onze landgenoot Wilco Kelderman en Georg Preidler uit Oostenrijk de kans om 3,5 ronden van het einde op zoek te gaan naar de twee leiders. Barta en Huzarski waren vooraan veruit het sterkste en hadden hun metgezellen stuk voor stuk overboord gegooid. Het achtervolgende duo kreeg het gat echter niet gedicht en zagen vervolgens Cyril Gautier (Fra) en Giovanni Visconti (Ita) bij hun aansluiten. Van dit viertal zou enkel de Italiaan de kop van de koers te bereiken. Op de Fiesole (4,3 km à 5,2%) liet hij de rest achter en slaagde er na de Via Salviati (600 meter à 10,2%) eindelijk in om de onvermoeibare Huzarski (sinds kilometer tien in de aanval) bij te halen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde hadden zij een minuut op het uitgedunde peloton.

In die groep der favorieten was er op dat moment geen sprake meer van Visconti’s kopman Vincenzo Nibali. De Italiaanse troef voor de wereldtitel kwam samen met landgenoot Luca Paolini ongelukkig ten val in een bocht. Tot grote opluchting van heel Italië kon Nibali met veel hulp van de volgwagens nog terugkeren. Ondertussen bepaalden de Belgen en Colombianen het tempo en zorgden voor een algemene hergroepering op de beklimming van de Fiesole. Tot aan de streep bleef dit gezelschap bijeen en zodoende maakten nog 42 renners kans op de regenboogtrui bij het horen van de bel.

Terwijl de zon begon te schijnen, barstte de bom op de Fiesole. Michele Scarponi opende de debatten namens het thuisland en zag landgenoot even later Vincenzo Nibali met overtuiging doortrekken. Joaquim Rodriguez zat namens Spanje vlug in diens wiel. Op het moment dat Rigoberto Uran (Col), Rui Costa (Por) en Alejandro Valverde (Spa) vlak onder de top aansluiten, besluit Rodriguez nog eens te versnellen. Vlak onder de top schuift ditmaal Nibali mee, de andere drie laten andermaal een gaatje. Mannen als Philippe Gilbert, Peter Sagan en Fabian Cancellara moesten een antwoord schuldig blijven.

Met de eerdere schuiver in zijn achterhoofd begon Nibali behoedzaam aan de linke afdaling. Rodriguez toonde meer lef en sloeg een gaatje. Daarachter nam Rigoberto Uran te veel risico’s om terug te keren. De Colombiaan schoot te ver door na een bocht en belandde met een flinke smak in de berm. Hij was uitgeschakeld voor de medailles. Valverde en Rui Costa, tot het einde van dit seizoen ploegmaats bij Team Movistar, kwamen tot bij Nibali en lieten de Italiaan het vuile werk opknappen.

Gesteund door de fanatieke tifosi zette Nibali zich op kop van het achtervolgende trio en ging op jacht naar de eenzame koploper. Zijn werk had effect. Bij bovenkomst op de steile Via Salviati, de laatste beklimming van de dag, was de achterstand geslonken tot vier luttele seconden. Het duurde dan ook niet lang voordat Rodriguez weer in de kraag werd gevat. Als het kort daarop weer even stilvalt, waagt Rodriguez een nieuwe poging. Andermaal wordt Nibali de kop opgedrongen, maar dit keer ziet hij het gat echter alleen maar groter worden.

Op drie kilometer van de streep beseft Costa dat hij niet langer mag wachten en gaat solo in de achtervolging. Als Valverde nalaat om direct op diens wiel te springen om af te kunnen stoppen voor landgenoot Rodriguez, rijdt ook de Portugees zienderogen weg. Zij zijn geklopt voor de overwinning. Wat volgt is een prachtig gevecht tussen de twee overgebleven kandidaten.

Costa is als betere tijdrijder in het voordeel en in de slotkilometer is de aansluiting een feit. Rodriguez draait zich om en knoopt een ‘gesprekje’ aan met de Portugees. Die geeft geen krimp en stuurt aan op een allesbeslissende spurt. Op 200 meter van de meet gaat hij vervolgens aan. Rodriguez probeert zijn concurrent op te vangen, maar ziet Costa toch langszij komen. Even lijkt hij zich nog terug te knokken, maar uiteindelijk is het toch de Portugees die het haalt. Daarmee bezorgt hij Portugal de allereerste wereldtitel op het wereldkampioenschap wielrennen. En het is gelijk een zeer aangenaam cadeau voor zijn toekomstig werkgever Lampre-Merida, die plotseling de wereldkampioen in de ploeg mogen verwelkomen.

WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit Elite-mannen:

1.Rui CostaPortugal7u 25' 43''
2.Joaquim RodriguezSpanjez.t.
3.Alejandro ValverdeSpanje+17''
4.Vincenzo NibaliItalië+34''
5.Andrei GrivkoOekrainez.t.
6.Peter SaganSlowakijez.t.
7.Simon ClarkeAustraliëz.t.
8.Maxim IglinskyKazachstanz.t.
9.Philippe GilbertBelgiëz.t.
10.Fabian CancellaraZwitserlandz.t.
11.Bauke MollemaNederlandz.t.
23.Greg van AvermaetBelgië+1'26''
25.Pieter WeeningNederland+1'44''
29.Serge PauwelsBelgië+2'01''
57.Jan BakelantsBelgië+11'20''
60. Wilco KeldermanNederland+15'11''
Robert GesinkNederlandDNF
Tom-Jelte SlagterNederlandDNF
Sebastian LangeveldNederlandDNF
Laurens ten DamNederlandDNF
Tom DumoulinNederlandDNF
Johnny HoogerlandNederlandDNF

(Johan Vansummeren, Maxime Monfort, Björn Leukemans gaven namens België op).

Bekijk hier de volledige uitslag.