WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit Elite Dames WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit Elite Dames

Het derde individuele goud voor de Nederlandse ploeg op dit WK in Florence (Firenze) is een feit. Marianne Vos maakte op indrukwekkende wijze haar favorietenrol bij de vrouwen waar en prolongeerde daarmee haar wereldtitel. Emma Johansson (Zwe) pakte op vijftien tellen achterstand de zilveren medaille, terwijl Rossella Ratto het thuisland een eerste medaille bezorgde. Anna van der Breggen bekroonde een uitstekend wereldkampioenschap met een knappe vierde plek.

Nadat de Amerikaanse vrouwen het heft in handen namen tijdens de aanloopfase, gaf onze nationaal kampioene Lucinda Brand het startsein voor een prachtige finale. Haar demarrages op twee ronden van het einde bleken het voorbereidende werk voor haar kopvrouwen.

In de voorlaatste ronde nam Anna van der Breggen namelijk het stokje over op de 3 kilometer lange Fiesole en dunde de groep der favorieten met haar hoge tempo flink uit. Van de de dertig vrouwen in deze omvangrijke kopgroep konden slechts zes dames haar versnelling beantwoorden. Daarbij drie Italiaanse rensters, die voor eigen volk een bijzonder sterke indruk nalieten.

De thuisrijdsters probeerden hun overtalsituatie uit te buiten, maar vluchtpogingen werden vakkundig in de kiem gesmoord door Anna van der Breggen en Marianne Vos. De 23-jarige Van der Breggen vervulde net als in Valkenburg haar rol van luxeknecht met veel allure. Mede dankzij haar inspanningen begonnen de elf vrouwen, enkele dames konden nog terugkeren uit de achtergrond, gezamenlijk aan de laatste beklimming van de dag. De Amerikaanse Evelyn Stevens opende de debatten, maar werd direct gecounterd door Marianne Vos. De Brabantse sloeg dankzij haar explosiviteit gelijk een kloof met de concurrentie.

Toch was haar voorsprong zeker niet geruststellend. Emma Johansson en Rossella Ratto gaven zich nog niet gewonnen en bleven alles geven in de achtervolging. Even leken ze heel dichtbij te komen in de resterende zes kilometer, maar enkele tussentijdse versnellingen van Vos brachten onze landgenote toch in een veilige haven. Bij het binnenrijden van de slotkilomter wist de Brabantse dat ze volgend jaar opnieuw in de prachtige regenboogtrui mag koersen. Aan de finish nam ze dan ook nog even de tijd om te genieten van haar derde wereldtitel op de weg. Vijftien tellen nadat Vos de streep had gepasseerd sprintte Johansson naar het brons door metgezelle Ratto sneller af te zijn.

WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit Elite Dames:

1.Marianne VosNederland3u 44' 00''
2.Emma JohanssonZweden+15''
3.Rossella RattoItaliëz.t.
4.Anna van der BreggenNederland+33''
5.Evelyn StevensVerenigde Staten+46''
6.Linda VillumsenNieuw-Zeeland+50''
7.Tatiana GuderzoItalië+52''
8.Elisa Longo BorghiniItaliëz.t.
9.Tiffany CromwellAustralië+1'40''
10.Tatjana AntoshinaRuslandz.t.
15.Annemiek van VleutenNederland+5'06''
16.Ellen van DijkNederlandz.t.
27.Lucinda BrandNederland+6'44''
39.Liesbet de VochtBelgië+12'09''
Amy PietersNederlandDNF
Kirsten WildNederlandDNF
Loes GunnewijkNederlandDNF