Amalie Dideriksen is de nieuwe wereldkampioene bij de juniores. De 17-jarige Deense maakte deel uit van de vroege vlucht en klopte Anastasiia Iakovenko (Rus) en Olena Demydova (Oek) na 83 kilometer in de sprint. Met haar prachtige wereldtitel is ze de opvolgster van de Britse Lucy Garner, die twee jaar op rij het goud wist te veroveren.

De beslissende slag vond al vroeg in de koers plaats. In ronde één slaagden Demydova en Anne Knauer uit Duitsland erin om op de Via Salviati een eerste succesvolle aanval op touw te zetten. De 18-jarige rensters kregen daarna snel het gezelschap van de Russin Iakovenko. Een achtervolgend duo, bestaande uit Jessenia Meneses Gonzalez (Col) en Dideriksen, kregen pas na een achtervolging van anderhalve ronde de aansluiting met het leidende trio. Na drie ronden volgde een uitgedund peloton op twee minuten.

Vooraan zorgde een prima samenwerking voor een hoog tempo en dat ging ten koste van Knauer. De Duitse moest haar vier metgezellen laten gaan. Achter dit viertal bleef er slechts een jagende groep van twintig rensters over, met daarbij nog de voltallige Nederlandse ploeg. De groep met Demi de Jong, Jeanne Korevaar, Floortje Mackaij en Corine van der Zijden kwam helaas nooit dichter de 45 seconden. Bij het horen van de bel was de voorsprong zelfs weer gegroeid naar 1’15”. De winnares zat vooraan.

De kopgroep beklom gezamenlijk de Fiesole en maakte zich op voor de laatste serieuze helling van de dag, de Via Salviati. Vlak voor het opdraaien van deze steile muur (600 meter à 10,2%) sloeg het noodlot toe bij Jessenia Meneses Gonzalez. De Colombiaanse kreeg een lekke band en was direct uitgeschakeld voor de medailles. Aangezien er in de resterende kilometers niemand meer een beslissende kloof kon slaan, moest een sprint de beslissing gaan brengen. Daarin beschikte de Deense Dideriksen uiteindelijk over het sterkste eindschot. Het zilver was voor Anastasiia Iakovenko (Rus), Olena Demydova uit Oekraïne moest genoegen nemen met brons.

Jeanne Korevaar was op plaats tien de beste Nederlandse.

WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit junioren (vrouwen):

1.Amalie DideriksenDenemarken2u 32' 23''
2.Anastasiia IakovenkoRuslandz.t.
3.Olena DemydovaOekraïne +3''
4.Jessenia Meneses GonzalezColombia+18''
5.Milda JankauskaiteLitouwen+34''
6.Tereza MedvedovaSlowakijez.t.
7.Severine EraudFrankrijkz.t.
8.Alexandra ManlyAustraliëz.t.
9.Kelly CatlinVerenigde Statenz.t.
10.Jeanne Korevaar Nederlandz.t.
13.Floortje MackaijNederlandz.t.
15.Corine van der ZijdenNederlandz.t.
17.Demi de JongNederlandz.t.
29.Lotte KopeckyBelgië+3'01''
34.Kelly van der SteenBelgië+3'09''
35.Demmy DruytsBelgië+3'46''
Kaat van der MeulenBelgiëDNF

(Foto: Twitter / @Toscana2013)